Οικονομία

Wall Street: Τέταρτη συνεδρίαση με ρεκόρ λόγω εμπορίου και μακροοικονομικών ειδήσεων


Σε νέα ιστορικά υψηλά κινήθηκαν και οι τρεις δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου μετά τις δηλώσεις Τραμπ ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα βρίσκονται πλέον κοντά στην επίτευξη εμπορικής συμφωνίας αλλά και λόγω των μακροοικονομικών δεδομένων για τις ΗΠΑ που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα..

«Είμαστε στα τελευταία στάδια μιας πολύ σημαντικής συμφωνίας, θα μπορούσαμε να πούμε μιας από τις σημαντικότερες εμπορικές συμφωνίες που έχουν γίνει ποτέ. Πηγαίνει πολύ καλά όμως ταυτόχρονα θέλουμε να δούμε να πηγαίνουν καλά τα πράγματα στο Χονγκ Κονγκ», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αύριο 28/11 η Wall Street θα παραμείνει κλειστή λόγω της εορτής της Ημέρας των Ευχαριστιών, γεγονός το οποίο αναμένεται ότι θα επηρέασει αρνητικά τον όγκο συναλλαγών τόσο στη σημερινή συνεδρίαση όσο και σε αυτήν της Παρασκευής 28/11.

Εξάλλου, σήμερα η Fed έδωσε στη δημοσιότητα τη Beige Book, σύμφωνα με την οποία «η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ήπιο ρυθμό από τον Οκτώβριο ως τα μέσα Νοεμβρίου και το outlook για την ανάπτυξη ήταν σε γενικές γραμμές θετικό, ενώ η αγορά εργασίας παρέμεινε ισχυρή σε όλη τη χώρα».

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η επιχειρηματική δραστηριότητα ανέκαμψε στις ΗΠΑ, κόντρα στην τάση συρρίκνωσης που επικρατεί διεθνώς, με τις παραγγελίες διαρκών αγαθών να σημειώνουν αύξηση 0,6% τον Οκτώβριο έναντι του Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,1% αντί για 1,9% που είχε μετρηθεί αρχικά. Το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 2%.

Η ανάπτυξη των καταναλωτικών δαπανών, οι οποίες αντιστοιχούν σε πάνω από τα δύο τρίτα της αμερικανικής οικονομίας, παρέμεινε αμετάβλητη στο 2,9%.

Επιπλέον, ο αριθμός των ανθρώπων που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας κατέγραψε σημαντική πτώση την προηγούμενη εβδομάδα, υποχωρώντας κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν κατά 15.000 στις 213.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Νοεμβρίου.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,15% στις 28.164, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,42% στις 3.153 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,66% στις 8.705 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+1,3%) και McDonalds (+1,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Boeing (-1,5%) και IBM (-1,1%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,5% στα 58,11 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,4% στα 1.456 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1001 δολ. από 1,1021 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,77%.