Αγορές

Wall Street: Συγκρατημένη αντίδραση στην εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας


Συγκρατημένη ήταν η αντίδραση των επενδυτών στην εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας σε μια συνεδρίαση για γερά νεύρα στη Wall Street  

Τη συμφωνία πρώτης φάσης με τις ΗΠΑ ανακοίνωσε η Κίνα την Παρασκευή, με τις υπογραφές να πέφτουν το επόμενο διάστημα όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της κινεζικής κυβέρνησης.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι διαμήνυσαν πως υπάρχει μεγάλη πρόοδος σε ότι αφορά την «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, με τους δασμούς που θα ενεργοποιούνταν το επόμενο διάστημα να ακυρώνονται.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει σκέλη της πνευματική ιδιοκτησίας, της τεχνολογίας, τα αγροτικά προϊόντα, και την επέκταση του εμπορίου. Ο Κινέζος αξιωματούχος ανέφερε πως «Θα αυξήσουμε τις εισαγωγές από ΗΠΑ κι άλλου».

Όπως διευκρινίζει ο Λευκός Οίκος θα διατηρηθούν οι δασμοί 25% σε εισαγωγές κινεζικών αγαθών 250 δισ. δολάρια, ενώ καταργούνται οι δασμοί και θα μειώσει στο 7,5% δασμούς σε κινεζικά αγαθά 120 δισ. δολαρίων.  Παράλληλα ο Τραμπ τόνισε πως η Κίνα θα ανοίξει την αγορά, κλείνοντας ένα deal αγοράς 50 δισ. αμερικανικών γεωργικών προϊόντων. 

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ εισηγήθηκε την παραπομπή του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη για κατάχρηση εξουσίας. Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο στη διενέργεια ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για την παραπομπή του Τραμπ, την επόμενη εβδομάδα. Όπως μετέδωσε το Reuters, “η Επιτροπή θα ψηφίσει αργότερα, για το αν πρέπει να παραπεμφθεί ο Τραμπ και για την κατηγορία της παρακώλυσης δικαιοσύνης”.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο οριακή αύξηση +0,2% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο του 2019 στις ΗΠΑ. Οι λιανικές πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 0,2% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, στα 528 δισ. δολάρια.Η άνοδος ήταν χαμηλότερη από το +0,5% που ανέμεναν οι αναλυτές. Επίσης κατά 0,2% αυξήθηκαν οι τιμές εισαγωγών τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, έναντι του Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Άνοδο 1,1% κατέγραψαν οι τιμές στις εισαγωγές πετρελαιοειδών τον Νοέμβριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε οριακά 0,01% ή 4 μονάδες στις 28.135, ο S&P κατέγραψε κέρδη μόλις 0,06% στις 3.170 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,20% στις 8.734 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των American Express (+1,9%) και Visa Inc. (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Dow Inc. (-2%) και Home Exxon Mobil (-1,6%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 1,5% στα 60,07 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,6% στα 1.481 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1112 δολ. από 1,1132 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε πτώση επτά μονάδων βάσης στο 1,82%.