Επικαιρότητα

Wall Street: Συγκρατημένα κέρδη με τη στήριξη της Fed


Με κέρδη έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στον απόηχο της δημοσιοποίησης των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, που έδειξαν ότι η Fed θεωρεί πως είναι σκόπιμο να χαλαρώσει σύντομα την πολιτική των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων στην προσπάθειά της για συγκράτηση του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα οι αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν ότι θα πρέπει σύντομα να επιβραδυνθεί η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, δίνοντας σήμα για αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο. Μάλιστα, δήλωσαν ότι εξακολουθούν να βλέπουν ελάχιστα σημάδια υποχώρησης του πληθωρισμού, αλλά επισήμαναν τους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα από την επιθετική αύξηση επιτοκίων.

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 95,96 μονάδων (+0,28%), στις 34.194,06 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με άνοδο 110,91 μονάδων (+0,99%), στις 11.285,32 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο 23,68 μονάδων (+0,59%), στις 4.027,46 μονάδες.

Στις μάκρο ειδήσεις της ημέρας σημαντική άνοδο κατέγραψε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, σκαρφαλώνοντας σε επίπεδο υψηλότερο από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκαν κατά 17.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 240.000 την εβδομάδα που έληξε στις 19 Νοεμβρίου.Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Αύγουστο.

Επιπλέον, οι νέες παραγγελίες για διαρκή αγαθά αμερικανικής παραγωγής αυξήθηκαν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εμπορίου την Τετάρτη. Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά 1% τον Οκτώβριο, μετά την άνοδο κατά 0,3% τον Σεπτέμβριο. Αναλυτές προέβλεπαν ότι οι παραγγελίες διαρκών αγαθών θα αυξηθούν κατά 0,4%, όσο και τον προηγούμενο μήνα.

Εξάλλου καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,71% και το 2ετές σημείωσε πτώση τριών μονάδων βάσης στο 4,47%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI «βούλιαξε» 4% στα 77,73 δολ. και η τιμή χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,6% στα 1.750 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,9% έναντι του ευρώ, στο 1,04 δολ.

Υπενθυμίζεται ότι η Wall Street θα παραμείνει κλειστή την Πέμπτη λόγω της "Ημέρας των Ευχαριστιών" ενώ την Παρασκευή η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί νωρίτερα.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις