Αγορές

Wall Street: Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν S&P και Nasdaq


Με πράσινα ταμπλό και νέα ιστορικά υψηλά για S&P και Nasdaq ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street παρά τις ανησυχίες των επενδυτών για την εξάπλωση του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις της επιδημίας στην παγκόσμια οικονομία που φαίνεται να έχουν αναζωπυρωθεί.

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα το βράδυ ότι ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 1.016, με τα κρούσματα να αυξάνονται στις 42.638. Ωστόσο, στοιχεία από το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς έδειξαν ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων είναι ο χαμηλότερος από τα τέλη Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα,  ο επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ υπογράμμισε ότι η τράπεζα εξετάζει προσεκτικά όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της για τον κορωνοϊό και τις πιθανές αρνητικές συνέπειες που η επιδημία μπορεί να έχει στην αμερικανική οικονομία.

Στην εξαμηνιαία κατάθεσή του στο Κογκρέσο, ο κ. Πάουελ επισήμανε ότι η νέα απειλή εμφανίστηκε ακριβώς τη στιγμή που οι ανησυχίες για το εμπόριο έχουν υποχωρήσει. Τόνισε πάντως ότι η αμερικανική οικονομία φαίνεται «ανθεκτική» στους αντίθετους ανέμους από το εξωτερικό.

Σημείωσε ακόμα πως παρά την απειλή από τον ιό, η πολιτική της Fed βρίσκεται σε καλό σημείο, μετά από μια σειρά μειώσεων επιτοκίων το 2019. «Για όσο καιρό οι εισερχόμενες πληροφορίες για την οικονομία ευθυγραμμίζονται με το outlook αυτό, η τρέχουσα κατάσταση της νομισματικής πολιτικής θα παραμείνει κατάλληλη» πρόσθεσε.

Παράλληλα σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα η πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ για τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2021, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων μείωση του ελλείμματος κατά 4,6 τρις. δολάρια μέσα σε μια δεκαετία και ετήσια οικονομική ανάπτυξη 3% τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει δαπάνες ύψους 2 δις. δολαρίων για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε μόλις 0,05% ή 10 μονάδες στις 29.261, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,21% στις 3.358 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,07% στις 9.636 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Intel (+1,4%) και Chevron (+1,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Verizon (-2,3%) και Microsoft (-2,1%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,0922 δολ. από 1,0910 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε από τα χαμηλά έτους, σημειώνοντας άνοδο 0,8% στα 49,94 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,8% στα 1.566 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κέρδισε τρεις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,59%.