Αγορές

Wall Street: Σε αρνητικό έδαφος γύρισαν στο τέλος και οι τρεις δείκτες


Η αύξηση των νέων κρουσμάτων και θανάτων από τον Covid 19 στη Νέα Υόρκη που επισκίασε την όποια αισιοδοξία για άρση των lockdwon μέσα στον Μάιο, η κατρακύλα στις τιμές του πετρελαίου και η εμπλοκή στο αποψινό Eurogroup «γύρισαν» σε αρνητικούς τους τρεις δείκτες στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street.

Σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άσκησε σκληρή κριτική στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον χειρισμό της κρίσης του κορονοϊού, εκτοξεύοντας «βέλη» για ευνοϊκή μεταχείριση της Κίνας. Επιπλέον  κατηγόρησε σήμερα τη γενική επιθεωρήτρια του υπουργείου Υγείας ότι συνέταξε έναν «ψευδή φάκελο» σχετικά με τις ελλείψεις των αμερικανικών νοσοκομείων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας του Covid-19.

Στο οικονομικό μέτωπο, δημοσιεύματα ανέφεραν πως ο Λευκός Οίκος εξετάζει νέο πακέτο μέτρων τονώσης τον Απρίλιο που θα φτάνει το 1 τρισ. δολάρια. Η είδηση αυτή επανέφερε την αισιοδοξία στους επενδυτές που ευελπιστούν πως το χτύπημα του κορονοϊού στην αμερικανική οικονομία θα είναι πρόσκαιρο.

Εξάλλου  και ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Στίβεν Μνούτσιν, ενημέρωσε την Τρίτη ότι 3.000 τράπεζες συμμετέχουν στο πρόγραμμα δανεισμού των μικρών επιχειρήσεων. Πρόσθεσε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο περισσότερα χρήματα, αν χρειαστεί.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης εμπιστοσύνης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχασε τον Μάρτιο 8,1 μονάδες διολισθαίνοντας στις 96,4 μονάδες, σύμφωνα με την έρευνα της National Federation of Independent Business (NFIB). Αυτή είναι η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στην ιστορία του δείκτη. 

Ενδεικτικό της αντιστροφής κλίματος είναι ότι ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες -0,15%% κλείνοντας στις 22.645 μονάδες από κέρδη έως +4% και υψηλό ημέρας 23.617 μονάδες. Απώλειες -0,18% για το δείκτη S&P 500 στις 2.658 μονάδες από άνοδο έως +4,2%. Στις 7.887 μονάδες ο δείκτης Nasdaq με πτώση -0,33% από κέρδη έως +3,8%.

Από τους τίτλους- στον βιομηχανικό δείκτη- τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Dow Inc (+6,8%) και American Express (+5,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Boeing (-4,6%) και Procter & Gamble (-3,9%)

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βούλιαξε» 9,4% στα 23,63 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε από το υψηλό 7 ετών, σημειώνοντας πτώση 0,6% στα 1.683 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς  ενισχύθηκε κατά επτά μονάδες βάσης στο 0,75%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 1% έναντι του ευρώ στο 1,0908 δολ. από 1,0792 την προηγούμενη μέρα.