Αγορές

Wall Street: Ρεκόρ και για τους τρεις δείκτες


Νέα ιστορικά υψηλά σημείωσαν σήμερα οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, καθώς η εκτόνωση της έντασης στην Μέση Ανατολή οδήγησε τις συνεδριάσεις σε θετικό έδαφος.

Πιο αναλυτικά, το διάγγελμα του Ντ. Τραμπ στον απόηχο των εκτοξεύσεων δεκάδων πυραύλων από ιρανικές βάσεις προς αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ, εκλήφθηκε από τους αναλυτές ως μήνυμα εκτόνωσης της έντασης, με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει χαρακτηριστικά πως «το Ιράν δείχνει να κάνει πίσω». Αν και προανήγγειλε νέες κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, η τοποθέτησή του όπως εκτιμούν οι Financial Times άφησε ελπίδες για αποκλιμάκωση της κρίσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «σημαντικές δυνατότητες και προοπτικές» και για ενδεχόμενο μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Ζαρίφ, δήλωσε ότι η Τεχεράνη «ολοκλήρωσε» τις επιθέσεις της, ενώ παράλληλα κατέστησε σαφές ότι η χώρα «δεν επιδιώκει κλιμάκωση ή πόλεμο».

Έρεισμα έδωσε σήμερα στους επενδυτές η είδηση ότι ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Liu He, θα επισκεφτεί την επόμενη εβδομάδα την Ουάσινγκτον για να υπογράψει την «Πρώτη Φάση»' της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου, Gao Feng, ανέφερε ότι οι ομάδες βρίσκονται σε στενή επαφή, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες. Η δήλωση είναι η πρώτη επιβεβαίωση της υπογραφής από την Κίνα, την οποία ο πρόεδρος Donald Trump ανέφερε ότι θα είναι η 15η Ιανουαρίου.Ο Trump δήλωσε επίσης ότι θα μεταβεί στο Πεκίνο μετά τη σύναψη της συμφωνίας για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση.

Στις μάκρο ειδήσες της μέρας από το μέτωπο της μακροοικονομίας, ο αριθμός των Αμερικανών που αιτήθηκαν για παροχή επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα, παραμένοντας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι αιτήσεις παροχής επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν κατά 9.000 στις 214.000 στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 4 Ιανουαρίου.Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι οι αιτήσεις ανεργίας θα διαμορφωνόταν στις 220.000. Ο κινητός μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε κατά 9.500 στις 224.000.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Kohl’s Corp ανακοίνωσε πτώση 0,2% για τις συγκρίσιμες πωλήσεις της εορταστικής περιόδου. Τα κέρδη για την χρήση 2019 αναμένεται τώρα να διαμορφωθούν στο κατώτατο εύρος των εκτιμήσεων για 4,75-4,95 δολάρια. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της FactSet κάνουν λόγο για κέρδη ανά μετοχή 4,88 δολαρίων. Η Kohl’s αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου στις 25 Φεβρουαρίου.

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 195,62 μονάδων (+0,68%), στις 28.940,71 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε ανοδικά κατά 74,18 μονάδων (+0,81%), στις 9.203,43 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, που θεωρείται πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε ενισχυμένος κατά 21,65 μονάδες (+0,67%), στις 3.274,7 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+2%) και Goldman Sachs (+1,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (-2%) και Dow Inc. (-1,2%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε χαμηλότερα μόλις 0,1% στα 59,56 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού υποχώρησε για δεύτερη μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,4% στα 1.554 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε οριακά έναντι του ευρώ στο 1,1105 δολ. από 1,1106 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε πτώση δύο μονάδων βάσης στο 1,85%.