Αγορές

Ράλι στη Wall Street, ιστορικό ρεκόρ του Dow Jones με +11,4%!


Ισχυρά κέρδη στη Wall Street, μετά από δημοσίευμα ότι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο είναι κοντά σε συμφωνία για τη λήψη μέτρων περίπου 2 τρις δολαρίων ώστε να αντιμετωπιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας.

Τη δική της αξία στην αλλαγή της επενδυτικής ψυχολογίας είχε η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι μια «σοβαρή ύφεση» θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα θύματα από τον νέο κορονοϊό στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε πως μια παρατεταμένη εφαρμογή των αυστηρών περιορισμών στις ΗΠΑ, που έχει βυθίσει σε κρίση την οικονομία, μπορεί να «καταστρέψει» τη χώρα. «Αυτή η θεραπεία είναι χειρότερη από το πρόβλημα», σημείωσε. Μάλιστα σε συνεχείς δηλώσεις του ανέφερε στις 24 Μαρτίου ότι έως το Πάσχα των καθολικών στις 12 Απριλίου η αμερικανική οικονομία πρέπει να έχει επιστρέψει στην κανονικότητα.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαπιστώνει «πολύ μεγάλη επιτάχυνση» της μετάδοσης του κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν τις προϋποθέσεις να εξελιχθούν σε νέο επίκεντρο της επιδημίας. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Οργανισμού, Μάργκαρετ Χάρις: «Αυτή τη στιγμή διαπιστώνουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Οι ΗΠΑ έχουν μία μεγάλη έκρηξη, μία έκρηξη που ενισχύεται σε ένταση.Τις τελευταίες 24 ώρες, το 85% των νέων κρουσμάτων προέρχονταν από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από αυτά, το 40% αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε η εκπρόσωπος.

Στη Wall Street, o Dow Jones «εκτοξεύτηκε» +11,37% (+2.112 μονάδες στις 20.704,91), σημειώνοντας τη μεγαλύτερη σε μονάδες άνοδο της ιστορίας του και τη μεγαλύτερη ποσοστιαία από το 1933.

Ο δείκτης S&P κατέγραψε κέρδη 9,38% στις 2.447 μονάδες και ο Nasdaq κπραγματοποίησε άλμα +8,12% στις 7.417 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Chevron (+24%), American Express (+22%) και Boeing (+21%) ενώ πτώση σημείωσε μόνο ο τίτλος της Verizon (-0,6%).

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,84%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 2,8% στα 24,01 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού «εκτοξεύτηκε» 6% στα 1.660 δολ./oz. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 11 ετών για το πολύτιμο μέταλλο.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε κατά 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,0774 δολ. από 1,0728 την προηγούμενη μέρα.