Αγορές

Wall Street: Πτώση για Dow και S&P λόγω ανησυχίας για το εμπόριο


Με πτώση για Dow Jones και S&P ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street καθώς οι επενδυτές φαίνεται να ανησυχούν για το εμπόριο μετά την απειλή του Ντόναλντ Τραμπ για επιπλέον δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων σε περίπτωση που το Πεκίνο δεν καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος συναντήθηκε χθες 18/11 στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο της Fed, στράφηκε για μία ακόμη φορά κατά τις Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι στη συνάντηση του με τον Powell του διαμαρτυρήθηκε για τα επιτόκια της Fed τα οποία όπως είπε είναι πολύ υψηλά σε σύγκριση με τα επιτόκια άλλων ανταγωνιστικών κρατών. Στην πραγματικότητα, τα επιτόκια μας θα έπρεπε να είναι τα χαμηλότερα σε σχέση με όλων των άλλων (είμαστε οι ΗΠΑ).Ένα πολύ ισχυρό δολάριο πλήττει τους κατασκευαστές και την ανάπτυξη!» σημείωσε ο Τραμπ.

Στα εταιρικά νέα, αρνητικός ήταν ο αντίκτυπος από τα κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γ’ τριμήνου της Home Depot (-5,4%). Ειδικότερα, μπορεί τα κέρδη ανά μετοχή να ανήλθαν στα 2,53 δολ. από 2,52 δολ. που προέβλεπαν οι αναλυτές, ωστόσο τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 27,22 δισ. από 27,53 δις. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στη στεγαστική αγορά, η κατασκευή νέων κατοικιών ενισχύθηκε 3,8% τον Οκτώβριο, αλλά η άνοδος στις οικοδομικές άδειες υποδεικνύει ότι η πτώση στις ενάρξεις κατοικιών είναι πιθανότατα παροδική.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι ενάρξεις κατοικιών αυξήθηκαν στο ετήσιο προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,31 εκατομμυρίου τον περασμένο μήνα από 1,26 εκατ. τον Σεπτέμβριο.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι οι ενάρξεις θα ανέλθουν στο 1,32 εκατ.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,37% στις 27.933, ο S&P κατέγραψε οριακές απώλειες 0,03% στις 3.120 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,24% στις 8.570 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Visa (+1,7%) και Pfizer (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Home Depot (-5,4%) και Chevron (-1,7%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 3,2% στα 55,21 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1.474 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1078 δολ. από 1,1071 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,78%.