Αγορές

Wall Street: Πράσινο ταμπλό μετά το πακέτο στήριξης του Τραμπ


Έντονες διακυμάνσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street όπου οι δείκτες άνοιξαν με άνοδο +3%, εν συνεχεία πέρασαν σε αρνητικό έδαφος και έκλεισαν με ράλι άνω του 5%, λόγω των νέων οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ.

Συγκεκριμένα, ώθηση στην αγορά έδωσε η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν ότι η κυβέρνηση Τραμπ θέλει να δώσει επιταγές στους Αμερικανούς πολίτες εντός δύο εβδομάδων στο πλαίσιο πακέτου τόνωσης για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

"Πρόκειται για μια σημαντική ένεση 1 τρισ. δολαρίων στην οικονομία", τόνισε ο Μνούτσιν. Ένα τεράστιο πακέτο ενίσχυσης που θα περιλαμβάνει δάνεια, απευθείας χορήγηση επιταγών στους Αμερικανούς πολίτες, παροχή ρευστότητας για τις μικρές επιχειρήσεις, για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην αμερικανική οικονομία.

Πρόκειται για μια στροφή του Λευκού Οίκου προς πιο επιθετικά οικονομικά μέτρα, καθώς ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς στις ΗΠΑ. Ωστόσο ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ διεκδικεί την έγκριση του Κογκρέσου για το πακέτο τόνωσης που έχει σχεδιάσει η αμερικανική κυβέρνηση, το οποίο ανέρχεται σε 1 τρισ. δολ. 

Στη Wall Street, o Dow Jones «εκτοξεύτηκε» 5,2% ή 1.050 μονάδες στις 21.237, ο S&P σημείωσε άνοδο 5,99% στις 2.529 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 6,23% στις 7.234 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Dow Inc. (+19,8%) και Intel (+13,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Boeing (-6,3%) και Walt Disney (-2,9%).

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, χαμηλότερα κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, σε μια πρώτη ένδειξη ότι η πανδημία αρχίζει να έχει αντίκτυπο και στην πραγματική οικονομία. Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση, οι λιανικές πωλήσεις βούτηξαν 0,5% τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση τον τελευταίο χρόνο.  Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν άνοδο 0,1%.  Τον Ιανουάριο οι λιανικές πωλήσεις είχαν ενισχυθεί κατά 0,6%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά 27 μονάδες βάσης στο 1,01%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 1,7% έναντι του ευρώ στο 1,0994 δολ. από 1,1181 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βούλιαξε» 6,1% στα 26,95 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού ανέκαμψε από το χαμηλό Δεκεμβρίου σημειώνοντας άνοδο 2,6% στα 1.525 δολ./oz.