Αγορές

Wall Street: Πρασίνισαν τα ταμπλό μετά την αποχώρηση Σάντερς


Κέρδη πυροδότησε στη Wall Street η είδηση ότι ο Μπέρνι Σάντερς αποσύρεται από την κούρσα των Δημοκρατικών, καθιστώντας ουσιαστικά τον Τζο Μπάιντεν τον αντίπαλο του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020. Οι επενδυτές έβλεπαν με καχυποψία τον Σάντερς καθώς θεωρούσαν πως σε περίπτωση προεδρικής εκλογής θα προχωρούσε σε αυξήσεις φόρων προκειμένου να στηρίξει το κοινωνικό κράτος.

Συγκεκριμένα, ο Γερουσιαστής από το Βέρμοντ αποσύρθηκε, αφήνοντας τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μόνο στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών. O ανεξάρτητος Γερουσιαστής από το Βερμόντ ανακοίνωσε την απόφασή του μέσω τηλεδιάσκεψης με το προσωπικό του.

Το καλό κλίμα ενίσχυσαν και οι προσδοκίες για νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας. Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν έκανε λόγο για επιπλέον δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 250 δισ. δολάρια ενώ την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν το δεύτερο πακέτο στήριξης να ανέλθει στο ποσό των 500 δισ. δολαρίων.

Θετικά λειτούργησαν και τα πρακτικά των δύο τελευταίων έκτακτων συνεδριάσεων της Fed που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. «Το χειρότερο σενάριο για την αμερικανική οικονομία προβλέπει ανάκαμψη τον επόμενο χρόνο», σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα. Το καλύτερο σενάριο βλέπει ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν σήμερα τα 400.000 κρούσματα κορονοϊού, σύμφωνα με την καταμέτρηση που κάνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 12.912 άνθρωποι και οι ΗΠΑ οδεύουν να γίνουν το νέο επίκεντρο της πανδημίας. Το Σάββατο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν 300.000 ενώ σήμερα ανέρχονται στις 401.166.

Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε 3,44% ή 779 μονάδες στις 23.433, ο S&P κατέγραψε κέρδη 3,41% στις 2.749 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 2,58% στις 8.090 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων- στον βιομηχανικό δείκτη- τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι UnitedHealth (+8%), Dow Inc. (+7,7%) και Raytheon Technologies (+7,4%) ενώ πτώση σημείωσε μόνο η Walmart (-0,1%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «εκτοξεύτηκε» 6,2% στα 25,09 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε οριακή άνοδο στα 1.684 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,77%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,0855 δολ. από 1,0892 την προηγούμενη μέρα.