Αγορές

Wall Street: Πρασίνισαν τα ταμπλό λόγω Fed και κορωνοϊού


Με κέρδη ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street αφού οι επενδυτές ανταποκρίθηκαν θετικά στη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed όπως και στη μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού ενισχύει τις προσδοκίες για περιορισμένες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Ειδικότερα, οι αξιωματούχοι της Fed ήταν συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο τέλος Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα πρακτικά. «Οι συμμετέχοντες γενικά εκτίμησαν ότι το outlook της αμερικανικής οικονομίας ήταν κάπως πιο ευνοϊκό σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση» αναφέρεται στο κείμενο των πρακτικών.

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι γενικά αναμένουν ο πληθωρισμός να κινηθεί πιο κοντά στον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας. Ορισμένοι πήγαν ακόμα πιο μακριά, υποστηρίζοντας ότι έχουν διαγνώσει μια ήπια «ανοδική πορεία» στον υποκείμενο πληθωρισμό.

Στο μεταξύ οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραμένει επιφυλακτικός, σημειώνοντας ότι είναι νωρίς ακόμα για να διαπιστωθεί εάν η εξάπλωση του ιού έχει τεθεί υπό έλεγχο. Από την πλευρά της η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στην οικονομίας θα είναι περιορισμένος καθώς η επιδημία δεν θα μεταβάλλει τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη. Το ΔΝΤ πάλι υποθέτει μία γρήγορη συγκράτηση του ιού και ανάκαμψη της οικονομίας ωστόσο αναφέρει ότι η επίπτωση της επιδημίας μπορεί να είναι μεγαλύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας

Στις μάκρο ειδήσεις της ημέρας, η στεγαστική αγορά, η κατασκευή νέων κατοικιών υποχώρησε 3,6% τον Ιανουάριο, αλλά η άνοδος στις οικοδομικές άδειες ανήλθαν σε υψηλό 13 ετών.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι ενάρξεις κατοικιών διολίσθησαν στο ετήσιο προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,57 εκατομμυρίου τον περασμένο μήνα από 1,62 εκατ. τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι οι ενάρξεις θα υποχωρήσουν στο 1,425 εκατ.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,4% ή 115 μονάδες στις 29.347, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,5% στις 3.387 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,87% στις 9.817 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Goldman Sachs (+1,8%) και Walt Disney (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walmart (-1,6%) και Travelers (-1%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,0807 δολ. από 1,0793 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 2,4% στα 53,29 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού έπιασε νέο υψηλό επτά ετών, σημειώνοντας άνοδο 0,5% στα 1.611 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κέρδισε μία μονάδα βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,56%.