Αγορές

Wall Street: Πράσινα ταμπλό στον απόηχο της Fed


Σταθερά στο 2-2,5% άφησε τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ΗΠΑ με σχεδόν τα μισά από τα μέλη της να βλέπουν μείωσή τους εντός του έτους, ενώ από την πλευρά της η Wall Street υποδέχθηκε θετικά την απόφαση της Fed με τους βασικούς δείκτες να σημειώνουν μικρή άνοδο μετά τις σημερινές ανακοινώσεις, ενώ το δολάριο έπεσε έναντι του ευρώ.

Χρειάζεται να δούμε περισσότερα για να προχωρήσουμε σε μείωση των επιτοκίων, τόνισε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σημερινή συνεδρίαση. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων εάν κλιμακωθούν οι εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις της χώρας με την Κίνα ή με άλλους εταίρους ή αν η αμερικανική οικονομία δείξει σημάδια κόπωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Wall Street Journal είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι αντιμέτωπη με πρωτοφανή πίεση να δράσει, τόσο από την αγορά όσο και από την κυβέρνηση Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, ερωτώμενος την Τρίτη σχετικά με δημοσίευμα του Bloomberg, που ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος αναζήτησε νόμιμους τρόπους για να «καρατομήσει» τον πρόεδρο της Fed, απάντησε: «Ας δούμε πρώτα τι θα κάνει».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τη Fed έχουν προσφέρει σημαντική στήριξη στις αμερικανικές μετοχές, με τους τρεις κύριους δείκτες να καταγράφουν κέρδη άνω του 6% από την αρχή του Ιουνίου.

Στο μέτωπο της εμπορικής διένεξης ΗΠΑ-Κίνας το κλίμα έχει βελτιωθεί αισθητά μετά το χθεσινό tweet του προέδρου Τραμπ στο οποίο έκανε λόγο για μία "πολύ καλή τηλεφωνική επικοινωνία" με τον Κινέζο πρόεδρο Σι. Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι θα έχει "διευρυμένη συνάντηση" με τον Κινέζο ομόλογο του στη σύνοδο της G-20 στην Ιαπωνία.

Οι αγορές παρακολουθούν επίσης τις αναφορές ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία λόγω της αγοράς του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από τη χώρα.

Η συνεδρίαση έκλεισε τελικά με κέρδη 0,15% για τον Dow Jones στις 26.504 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,31% στις 2.926 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε 0,42% υψηλότερα στις 7.987 μονάδες.

Από τις 30 εταιρείες του βιομηχανικού δείκτη τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν η United Health (+1,83%) και η Walt Disney (+1,19%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε πτώση 0,3% στα 53,76 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% στα 1.348 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,4% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1231 δολ. από 1,1193 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έπιασε χαμηλό αντίστοιχο του Νοεμβρίου 2016, σημείωσε πτώση τριών μονάδων βάσης στο 2,05%.