Αγορές

Wall Street: Πράσινα ταμπλό παρά το ρεκόρ του πληθωρισμού


Με κέρδη ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street παρά τις αναταράξεις που προκάλεσε το ρεκόρ 40 ετών που έπιασε ο πληθωρισμός.

O δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε ετήσια άνοδο 7% τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών οι οποίοι μάλιστα ανέμεναν ελαφρώς μικρότερη αύξηση. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 1982. Τον Νοέμβριο είχε καταγράψει ετήσια άνοδο 6,8%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,5%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις χθες, ο Τζερόμ Πάουελ υποσχέθηκε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό στην κατάθεσή του ενώπιον Αμερικανών γερουσιαστών για την έγκριση της δεύτερης θητείας του ως επικεφαλής της Fed. «Γνωρίζουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει κόστος», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Εξάλλου στη δημοσιότητα δόθηκε νωρίτερα η Beige Book από τη Fed. «Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με μέτριο ρυθμό στο τέλος του περασμένου έτους, με τις αμερικανικές εταιρείες να λένε ότι η ανάπτυξη συνεχίζει να περιορίζεται από τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, ενώ οι τιμές παρουσίασαν «σταθερή άνοδο», αναφέρεται στην έκθεση.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,11% ή 39 μονάδες στις 36.291, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,28% στις 4,726 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,23% στις 15.188 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές Salesforce.com (+1,6%) και Nike (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-3,1%) και Johnson & Johnson (-0,8%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI έπιασε νέο υψηλό δύο μηνών, σημειώνοντας άνοδο 1,8% στα 82,64 δολάρια και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,5% στα 1.827 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση κατά μία μονάδα βάσης στο 1,73% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,1448 δολ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις