Αγορές

Wall Street: Πράσινα ταμπλό λόγω εμπορίου και μάκρο


Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τους επενδυτές να εστιάζουν στα τελευταία στοιχεία για την αγορά κατοικίας και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, αλλά και στην επανέναρξη των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ - Κίνας.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ σε θέματα εμπορίου Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ θα βρεθούν στην Κίνα για νέες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη αυτήν την εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, απότομη πτώση στην αμερικανική καταναλωτική εμπιστοσύνη καταγράφηκε τον Μάρτιο, αντανακλώντας τις ευρύτερες ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία.

Συγκεκριμένα ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 124,1 μονάδες από 131,4 τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσο (CBO) στις ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του MarketWatch ανέμεναν να φτάσει στις 133 μονάδες.

Επιπλέον, υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο οι εκκινήσεις νέων κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, οι προοπτικές για την αγορά κατοικίας είναι βελτιωμένες, εν μέσω υποχώρησης των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια. Σύμφωνα με το Reuters, οι εκκινήσεις νέων κατοικιών κινήθηκαν αρνητικά κατά 8,7%, στο εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος του 1,162 εκατ. τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου προέβλεπαν ότι οι εκκινήσεις νέων κατοικιών θα υποχωρούσαν στο 1,213 εκατ.

Εξάλλου η αναζωπύρωση απογοητευτικών στοιχείων για την οικονομία οδήγησαν σε ράλι τις τιμές των ομολόγων, οδηγώντας σε αναστροφή της καμπύλης αποδόσεων μεταξύ του τρίμηνου T-bill και του 10ετούς για πρώτη φορά από το 2007, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Η απόδοση του 10ετούς διολίσθησε χθες στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2017, ενώ σήμερα ανέκαμψε ελαφρώς κοντά στο 2,42%.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,55% ή 140 μονάδες στις 25.657, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,72% στις 2.818 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,71% στις 7.691 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walt Disney (+2,2%) και 3M (+2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των UniteHealth (-1,4%) και Apple (-1%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 1,9% στα 59,94 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,6% στα 1.315 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1274 δολ. από 1,1315 την προηγούμενη μέρα.