Αγορές

Wall Street: Πληθωρισμός και εταιρικά έφεραν συγκρατημένα κέρδη


Με πράσινα ταμπλό έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street με τους επενδυτές να εστιάζουν στο εξής τρίπτυχο: στα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα, στην πρόθεση της Fed για tapering ακόμα και τον Νοέμβριο και στην αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η JP Morgan ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γ’ τριμήνου καθώς τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 3,74 δολ. και έσοδα αυξήθηκαν στα 30,44 δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ανά μετοχή στα 3 δολ. και έσοδα στα 29,8 δις. δολάρια. «Η τράπεζα γνωστοποίησε ισχυρά αποτελέσματα καθώς η οικονομία συνεχίζει να δείχνει καλή ανάπτυξη παρά τον αντίχτυπο από την μετάλλαξη Δέλτα και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα», ανέφερε ο CEO της JP Morgan, Jamie Dimon.

Στις μάκρο ειδήσεις, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,4% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα - στο πιο υψηλό σημείο από το 1991. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα ενισχυθούν κατά 5,3% ετησίως. Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο ο πληθωρισμός είχε κατεβάσει ταχύτητα στο 5,3%. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,4% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο, έναντι πρόβλεψης για 0,3%.

Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να αρχίσει τον περιορισμό των έκτακτων μέτρων τόνωσης (tapering) της οικονομίας ακόμα και στα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο.

«Οι συμμετέχοντες εκτίμησαν γενικά ότι εφόσον η οικονομική ανάκαμψη παραμείνει σε τροχιά θα ήταν κατάλληλη η ολοκλήρωση της σταδιακής διαδικασίας του tapering στα μέσα του επόμενου έτους» σημειώνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης της 21ης και 22ας Σεπτεμβρίου.

Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε μόλις μισή μονάδα στις 34.378, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,31% στις 4.363 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,73% στις 14.571 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Nike (+2,1%) και Salesforce.com (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των American Express (-3,4%) και JP Morgan (-2,7%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 0,3% στα 80,44 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 2% στα 1.794 δολ./oz.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις