Αγορές

Wall Street: Πιέσεις πυροδότησαν τα αρνητικά μηνύματα της Fed


Αρνητική ήταν η αντίδραση που έβγαλε η Wall Street στην απόφαση της Fed να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερομ Πάουελ.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια στο υψηλό 22 ετών του 5,25% με 5,5%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών και της αγοράς, ενώ παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να είναι πιο βέβαιη ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται για να μειώσει τα επιτόκια.

«Η οικονομία έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει και προειδοποιώντας παράλληλα ότι ο δρόμος που απομένει παραμένει αβέβαιος.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Πάουελ εκτίμησε ότι πιθανότατα τα επιτόκια έφτασαν στο ανώτατο επίπεδο και ότι πιθανότατα θα είναι κατάλληλο να ξεκινήσει η Fed τις μειώσεις επιτοκίων κάποια στιγμή το 2024, χαρακτηρίζοντας ωστόσο δύσκολη μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,83% ή 317 μονάδες στις 38.149, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,61% στις 4.845 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,23% στις 15.164 μονάδες.

Οι επενδυτές επηρεάστηκαν και από τα αποτελέσματα δ' τριμήνου των τεχνολογικών κολοσσών Alphabet και Microsoft.

Ειδικότερα, η Alphabet (-7,5%) μπορεί να ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα δ’ τριμήνου ωστόσο απογοήτευσαν τα έσοδα από διαφημίσεις διαμορφώνοντας ένα βαρύ κλίμα για τις Big Tech. Αντιθέτως καλά αποτελέσματα ανακοίνωσε η Microsoft καθώς τα έσοδα αυξήθηκαν 18% στα 62,02 δισ. δολάρια και τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,93 δολ.  

Στα μάκρο της ημέρας, στην απασχόληση, σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, αρκετά κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ADP, τον περασμένο μήνα προστέθηκαν 107.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι 164.000 τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν πτώση στις 150.000.

Καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 3,98% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,28%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 2,3% στα 76,06 δολάρια ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,8% στα 2.068 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ, στο 1,0843 δολ.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις