Αγορές

Wall Street: Πιέσεις μετά την προειδοποίηση της Apple για τον κορωνοϊό


Κόκκινα ταμπλό στη συνεδρίαση της Wall Street μετά την προειδοποίηση της Apple (-2%) για κατώτερα των αναμενόμενων έσοδα το επόμενο διάστημα εξαιτίας του κορωνοϊού στην Κίνα ενώ ο Nasdaq στην εκπνοή της συνεδρίασης κατόρθωσε οριακά να διαφοροποιηθεί θετικά με νέα ρεκόρ. Πάντως η προειδοποίηση πυροδότησε πιέσεις και στους τίτλους άλλων τεχνολογικών εταιρειών, καθώς ενέτεινε τις ανησυχίες των επενδυτών για τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία.

Ειδικότερα, η Apple ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν προσωρινές δυσκολίες στην παγκόσμια τροφοδοσία των συσκευών iPhones καθώς τόσο η ζήτηση όσο και η προσφορά έχουν επηρεαστεί από την επιδημία της νόσου COVID-19 στην Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι λιγότερα iPhones θα είναι διαθέσιμα προς πώληση στο εξωτερικό.

Η Apple είναι η πρώτη μεγάλη αμερικανική εταιρεία που ανακοινώνει ότι ο νέος ιός θα την πλήξει, χωρίς πάντως να προχωρήσει σε κάποια εκτίμηση για το βαθμό της ζημιάς της σε αυτό το τρίμηνο, κάτι που αναμένεται να φανεί τον Απρίλιο, όταν ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου φέτος.

Την ίδια στιγμή, άλλη μια εταιρεία, το Facebook, προστέθηκε στη λίστα των κολοσσών της τεχνολογίας που ακύρωσαν τη συμμετοχή τους σε μια μεγάλη εκδήλωση λόγω των ανησυχιών για τον κινέζικο κορωνοϊό. "Βασική μας προτεραιότητα είναι η υγεία και η ασφάλεια των ομάδων μας και σε αυτό το πλαίσιο αποφασίσαμε την ακύρωση της Συνόδου 'Global Marketing' λόγω των κινδύνων για τη δημόσια υγεία που συνδέονται με τον κοροναϊό", δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Στα υπόλοιπα εταιρικά νέα της ημέρας, κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα δ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Walmart. Συγκεκριμένα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στο 1,38 δολ. και τα έσοδα στα 141,67 δισ. δολάρια ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη στο 1,43 δολ. και τα έσοδα στα 142,49 δισ. δολάρια.

Η DuPont Inc. ενισχύθηκε 0,6% μετά την ανακοίνωση ότι ο διευθύνων σύμβουλος Marc Doyle και ο επικεφαλής οικονομικός διευθυντής Jeanmarie Desmond αποχωρούν από την εταιρεία με άμεση ισχύ. Τέλος, οι μετοχές της General Electric υποχώρσαν 0,6% στον απόηχο δημοσιεύματος της Wall Street Journal ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να σταματήσει την εταιρεία από την πώληση αεριοστροβιλοκινητήρων στην Κίνα.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,56% ή 166 μονάδες στις 29.232, ο S&P σημείωσε πτώση 0,32% στις 3.369 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,02% στις 9.732 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walmart (+1,4%) και UnitedHealth (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Apple (-2%) και Dow Inc. (-1,9%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,0796 δολ. από 1,0836 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου παρέμεινε αμετάβλητη στα 52,05 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό επτά ετών, σημειώνοντας άνοδο 1,1% στα 1.603 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς έχασε τρεις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,55%.