Αγορές

Wall Street: Πιέσεις και σήμερα στον Nasdaq - Κέρδη για τον Dow


Κέρδη για τον Dow Jones και τον S&P 500 που κέρδισε έδαφος στο τέλος, μετά από συνεχείς εναλλαγές προσήμου, ενώ σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε ο τεχνολογικός κλάδος μετά τη νέα άνοδο στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων που ακολούθησαν τις σχετικές δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ και την ανησυχία του για τον υψηλό πληθωρισμό. Ο επικεφαλής τη FED δεσμεύτηκε πως στόχος της Ομοσπονδιακής τράπεζας θα είναι η μείωση του υψηλού πληθωρισμού και για τον λόγο αυτό θα χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα εργαλεία. Κάτι που αναθέρμανε τις ανησυχίες για μια πιθανή συντομότερη του αναμενόμενου αύξηση των βασικών επιτοκίων μέσα στο 2022. Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπιασε υψηλό μήνα στο 1,66% από 1,62% την Δευτέρα και η απόδοση του 30ετούς ανήλθε στο 2,01% από 1,97% την προηγούμενη μέρα.

Την ίδια ώρα, η συντονισμένη προσπάθεια των ΗΠΑ με άλλες χώρες για την απελευθέρωση μέρους των στρατηγικών αποθεμάτων αργού δεν κατάφερε να έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα στην αγορά πετρελαίου, με τις τιμές του αργού να σημειώνουν νέα άνοδο.

Μάλιστα από την πλευρά τους οι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ+ προειδοποίησαν ότι είναι πιθανό να ανταποδώσουν ακυρώνοντας τα σχέδια για την ενίσχυση της δικής τους παραγωγής, ακυρώνοντας έτσι την διάθεση του αποθηκευμένου πετρελαίου στην αγορά. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί μία διαμάχη για τον έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας.

Εξάλλου, η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε λίγο τον Νοέμβριο εν μέσω ελλείψεων στο εργατικό δυναμικό και καθυστερήσεων στις παραδόσεις πρώτων υλών, οι οποίες συνέβαλαν στην άνοδο των τιμών το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit υποχώρησε στις 56,5 μονάδες στα μέσα Νοεμβρίου από 57,6 τον Οκτώβριο. Μια μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει επέκταση του ιδιωτικού τομέα.  Ο τομέας των υπηρεσιών ήταν αυτός που συνέβαλε στην πτώση του σύνθετου δείκτη, με την IHS Markit να επισημαίνει «κάποια αντίσταση στις υψηλότερες τιμές».

Τελικά στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,54% ή 194 μονάδες στις 35.813, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,17% στις 4.690 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,50% στις 15.775 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Travelers (+2,4%) και Goldman Sachs (+2,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walt Disney (-1,9%) και Salesforce.com (-1,7%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο 2,3% στα 78,50 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε για τέταρτη σερί μέρα, τούτη τη φορά κατά 1,2% στα 1.783 δολ./oz.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις