Αγορές

Wall Street: Πιέσεις και κόκκινα ταμπλό μετά τα πρακτικά της Fed


Κόκκινα ταμπλό στη Wall Street, όπου οι τρεις βασικοί δείκτες έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed, στα οποία αποτυπωνεται η ανησυχία των αξιωματούχων της σε ό,τι αφορά την πορεία του πληθωρισμού, δείχνοντας ότι δεν έχουν την εμπιστοσύνη για να προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων. 

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση στις 30 Απριλίου-1η Μαίου, έδειξαν ότι οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της δεν γνωρίζουν πλέον πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσουν σε μείωση. 

«Οι αξιωματούχοι διαπίστωσαν ότι ενώ ο πληθωρισμός υποχώρησε το τελευταίο έτος, τους τελευταίους μήνες υπήρξε απουσία περαιτέρω προόδου προς το στόχο του 2%. Τα τελευταία στοιχεία έως τη συνεδρίαση στα τέλη Απριλίου έδειξαν σημαντική αύξηση τόσο στον πληθωρισμό αγαθών όσο και υπηρεσιών», αναφέρεται στα πρακτικά. 

Οι αξιωματούχοι επεσήμαναν μία σειρά από κινδύνους για τον πληθωρισμό, ειδικά οι γεωπολιτικές εξελίξεις και αναφέρθηκαν στις πιέσεις πο ασκεί ο πληθωρισμός στους καταναλωτές, ειδικά στα νοικοκυριά χαμηλότερου εισοδήματος. Επίσης, κάποια μέλη εξέφρασαν ανησυχίες ότι οι καταναλωτές καταφεύγουν σε πιο ριψοκίνδυνες μορφές χρηματοδότησης. 

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ως προς τις προοπτικές ανάπτυξης, παρότι περιμένουν να είναι πιο μέτρια φέτος. Θεωρούν ότι τελικά ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2%, όμως υπάρχει αβεβαιότητα ως προς τον χρόνο που θα χρειαστεί για να επιστρέψει στο στόχο και τον αντίκτυπο από αυτήν την εξέλιξη. 

Στα ταμπλό ο Dow Jones υποχώρησε 0,51% ή 201 μονάδες στις 39.671, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,27% στις 5.306 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,18% στις 16.801 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας και την στεγαστική αγορά, οι μεταπωλήσεις κατοικιών κινήθηκαν χαμηλότερα για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Απρίλιο, ενώ υψηλότερα κινήθηκε η μέση τιμή πώλησης. Ειδικότερα, οι μεταπωλήσεις υποχώρησαν 1,9% σε σχέση με τον Μάρτιο, στον εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 4,14 εκατομμυρίων μονάδων, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR). Τον Μάρτιο είχαν υποχωρήσει 3,7% από τα υψηλά έτους στα οποία είχαν σκαρφαλώσει τον Φεβρουάριο.

Στις αγορές εμπορευμάτων, πιέσεις ασκήθηκαν στις τιμές πετρελαίου στις διεθνής αγορές. Ειδικότερα, η τιμή του Brent υποχώρησε 1,4% στα 81,77 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI σημείωσε πτώση 1,6% στα 77,42 δολάρια. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 1,9% στα 2.380 δολ./oz.

Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 4,43% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά πέντε μονάδες βάσης στο 4,88%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,2% έναντι του ευρώ, στο 1,0830 δολ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις