Αγορές

Wall Street: Πιέσεις και απώλειες μετά τα ρεκόρ της Δευτέρας


Με απώλειες έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, μετά την άνοδο της Δευτέρας υπό το βάρος των τελευταίων δεδομένων της αμερικανικής οικονομίας αλλά και της επέλασης της πανδημίας.

 Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ προειδοποίησε σήμερα ότι η αμερικανική οικονομία έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει για να ανακάμψει πλήρως από την πανδημία. "Η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού είναι ένας σημαντικός καθοδικός κίνδυνος, ιδίως σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο", τόνισε.

Επανέλαβε παράλληλα την έκκληση του για δράση από το Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται περισσότερες δημοσιονομικές δαπάνες και αυτό θα πρέπει να γίνει γρήγορα. 

Απογοήτευση προκάλεσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ καθώς αυξήθηκαν κατά 0,3% στα 553 δις. δολάρια ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μεγαλύτερη αύξηση και συγκεκριμένα κατά 0,5%. Αντίστοιχα, οι λιανικές πωλήσεις του Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα, ήτοι σε αύξηση 1,6% από 1,9% προηγουμένως.

Παράλληλα, επιταχύνθηκε η μεταποιητική παραγωγή των ΗΠΑ τον Οκτώβριο. Η μεταποιητική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 1% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών. Επιπλέον, τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκαν σε άνοδο 0,1% αντί πτώσης κατά 0,3%, όπως είχε αναφερθεί προηγουμένως

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,56% ή 166 μονάδες, στις 29.783, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,48% στις 3.609 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,21% στις 11.899 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Boeing (+3,5%) και Salesforce (+2,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Walgreens Boots (-9,3%) και Home Depot (-2,6%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 0,2% στα 41,43 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε οριακή πτώση 0,1% στα 1.885 δολ./oz .

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 0,87%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1864 δολ. από 1,1854 την προηγούμενη μέρα.