Αγορές

Wall Street: Πιέσεις από το θολό τοπίο στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας


Με κόκκινα ταμπλό έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street καθώς τους επενδυτές απασχολούν οι εξελίξεις στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας.

O Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Steven Mnuchin, δήλωσε σήμερα πως δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων με το Πεκίνο, μετριάζοντας τις ελπίδες για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας σύντομα.

Επιπλέον, σύμφωνα με έκθεση του Συνδέσμου του Κλάδου Υπολογιστικής Τεχνολογίας (Computing Technology Industry Association, CompTIA), ο οποίος είναι κορυφαίος εμπορικός σύνδεσμος για τον παγκόσμιο τεχνολογικό κλάδο, αν και οι εξαγωγές αμερικανικών τεχνολογικών προϊόντων στην Κίνα αυξήθηκαν το 2018, η κλιμάκωση των εντάσεων στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ και να πλήξει τις αμερικανικές κατασκευάστριες εταιρείες,.

Σε επιστολή τους προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οι εταιρείες κατασκευής και πώλησης υποδημάτων -μεταξύ των οποίων μεγάλα ονόματα όπως οι Adidas, Nike και PUMA- ανέφεραν ότι ένας νέος γύρος αυξήσεων δασμών στα υποδήματα που εισάγονται από την Κίνα θα έχει «καταστροφικά» αποτελέσματα σε καταναλωτές, εταιρείες και την αμερικανική οικονομία.

Κατά τα λοιπά στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed. Οι αξιωματούχοι της Fed έκριναν στη συνεδρίαση του Απριλίου ότι η υπομονετική στάση που έχουν υιοθετήσει όσον αφορά τα επιτόκια θα είναι κατάλληλη για «κάποιο χρονικό διάστημα», ενώ πολλοί ενστερνίστηκαν την άποψη του προέδρου, Τζερόμ Πάουελ, ότι η «βουτιά» στον πληθωρισμό είναι προσωρινή.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,39% ή 100 μονάδες στις 25.776, ο S&P σημείωσε πτώση 0,28% στις 2.856 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,45% στις 7.750 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Coca-Cola (+2,2%) και Merck & Co (+2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Apple (-2%) και Goldman Sachs (-1,8%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε πτώση 2,7% στα 61,42 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,1% στα 1.274 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά υψηλότερα σε σχέση με το ευρώ στο 1,1161 δολ. από 1,1162 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση τριών μονάδων βάσης στο 2,39%.