Επικαιρότητα

Wall Street: Πιέσεις από την Credit Suisse - «Γλίτωσε» ο Nasdaq


Έντονες πιέσεις δέχτηκαν σήμερα οι δείκτες της Wall Street, καθώς η βουτιά στη μετοχή της Credit Suisse προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία, λίγες ημέρες μετά την κατάρρευση των αμερικανικών Silicon Valley Bank και Signature Bank.

Οι εξελίξεις είχαν αντίκτυπο ιδιαίτερα στις τραπεζικές μετοχές: Ενδεικτικά οι τίτλοι των Citigroup και JP Morgan «βούλιαξαν» 5,4% και 4,7% αντίστοιχα, η Goldman Sachs κινήθηκε χαμηλότερα 3% και η Bank of America 0,9%.

Πιέσεις ασκήθηκαν και στις περιφερειακές τράπεζες με τον εν λόγω δείκτη να υποχωρεί 1,7% και την μετοχή της First Republic να σημειώνει πτώση 20% μετά την υποβάθμιση σε «junk» από τον οίκο S&P Global.

Πάντως, η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας υπέρ της Credit Suisse έδωσε μια μικρή ανάσα, επιτρέποντας στις μετοχές στις ΗΠΑ να μαζέψουν σημαντικό μέρος των απωλειών τους.

Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στις Κεντρικές Τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Μάλιστα η ΕΚΤ, συνεδριάζει αύριο οπότε και αναμένεται -αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής- πως θα προχωρήσει κανονικά σε αύξηση των επιτοκίων της.

Αντιθέτως,  η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων προσέφερε στήριγμα για τις τεχνολογικές μετοχές αλλά και τις μετοχές των εταιρειών ημιαγωγών, που με τη σειρά τους παρείχαν στήριξη στον Nasdaq, ο οποίος κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες που σημείωνε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η μετοχή της Apple βρέθηκε να κερδίζει 0,26%. Η μετοχή της Microsoft ενισχύθηκε 1,78%. Η Meta κέρδισε 1,23%. Άνοδος 3,45% για τη μετοχή του Netflix. Η Tesla υποχώρησε 1,81%. Κέρδη για τη μετοχή της Intel η οποία ενισχύθηκε 1,21%. Οριακά κέρδη 0,20% για τη μετοχή της Nvidia.

Στα ταμπλό ο Dow Jones υποχώρησε 0,87% ή 280 μονάδες στις 31.874, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,7% στις 3.891 μονάδες ενώ o Nasdaq κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,05% στις 11.434 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, κατά 0,1% υποχώρησαν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία των Ηνωμένων Πολιτειών τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με ένα μήνα πριν. Το γεγονός προστίθεται στα ενθαρρυντικά νέα για τη μάχη κατά του πληθωρισμού, την ώρα που η Fed εξετάζει την επόμενη κίνησή της για τα επιτόκια.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν μηνιαία άνοδο κατά 0,3%, κι ενώ τον Ιανουάριο είχαν αυξηθεί κατά 0,3%.Σε ετήσια βάση, ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 4,6%, πολύ χαμηλότερα από το καθοδικά αναθεωρημένο 5,7% ένα μήνα πριν.

Παράλληλα, σε καθοδική τροχιά επέστρεψαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά 20 μονάδες βάσης στο 3,48% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά 33 μονάδες βάσης στο 3,91%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI πέρασε κάτω από 70 δολάρια για πρώτη φορά από το 2021 καθώς υποχώρησε 3,9% στα 68,54 δολ. Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό έξι εβδομάδων σημειώνοντας άνοδο 0,3% στα 1.915 δολ./oz.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις