Αγορές

Wall Street: Πάνω από τις 29.000 μονάδες για πρώτη φορά ο Dow Jones


Με πράσινα ταμπλό παρά τις σταθεροποιητικές τάσεις ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street μετά την υπογραφή της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Dow Jones έκλεισε πάνω από το ψυχολογικό όριο των 29.000 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε σήμερα την «ιστορική» εμπορική συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα ιστορικό βήμα, ένα βήμα που δεν είχαμε κάνει ποτέ με την Κίνα, για μια δίκαιη και αμοιβαία εμπορική συμφωνία» μεταξύ των δύο πλευρών», είπε ο Τραμπ κατά την άφιξή του στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου, μαζί με τον Λιου Χε, για την τελετή της υπογραφής.

Παράλληλα τους επενδυτές προσέλκυσαν και οι ανακοινώσεις οικονομικών μεγεθών για το 2019 κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων. Καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα δ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Bank of America καθώς τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 70 σεντς και τα έσοδα στα 22,35 δισ. ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη στα 68 σεντς και έσοδα στα 22,22 δισ. δολάρια. Παράλληλα μικτά αποτελέσματα ανακοίνωσε η Goldman Sachs. Ειδικότερα τα καθαρά κέρδη τριμήνου μειώθηκαν στο 1,17 δισ. δολάρια από 2,32 δισ. δολ. πέρυσι ενώ τα έσοδα ανήλθαν στα 9,96 δισ. δολάρια από 8,55 δισ. που ανέμεναν οι αναλυτές. Ανάλογη εικόνα και για την BlackRock καθώς σημαντική άνοδο κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της για το τέταρτο τρίμηνο του 2019, όπως ανακοίνωσε σήμερα (15/1) η αμερικανική τράπεζα, με τα αποτελέσματα να αποδεικνύονται καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της τράπεζας σημείωσαν άνοδο της τάξεως του +34% στα 1,3 δισ. δολ. έναντι 927 εκατ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Στο μεταξύ, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ήπιο ρυθμό τις τελευταίες έξι εβδομάδες του 2019, αλλά η αβεβαιότητα γύρω από την εμπορική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ συνέχισε να επιδρά αρνητικά στις επιχειρήσεις, υποστηρίζει έκθεση της Fed. «Σε πολλές περιφέρειες, οι δασμοί και η εμπορική αβεβαιότητα συνέχισαν να επιβαρύνουν κάποιες επιχειρήσεις» επισημαίνει η Κεντρική Τράπεζα.

Στη Wall Street, Dow Jones και S&P έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά. Ειδικότερα o Dow Jones ενισχύθηκε 0,31% ή 90 μονάδες στις 29.030, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,13% στις 3.287 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,08% στις 9.258 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των UnitedHealth (+2,8%) και Visa (+2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των JP Morgan (-1,6%) και Walmart (-0,9%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε χαμηλότερα 0,7% στα 57,81 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,6% στα 1.554 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1154 δολ. από 1,1129 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς έχασε δύο μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,79%.