Διεθνή

Wall Street: Οριακές μεταβολές περιμένοντας Fed και εμπόριο


Οριακές μεταβολές στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street με τους επενδυτές να εστιάζουν στη διήμερη συνεδρίαση της Fed που ξεκίνησε σήμερα αλλά και στην εξέλιξη των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας.

Ειδικότερα οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed θα διατηρήσει την επιφυλακτική στάση της κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίασής της την Τετάρτη και δεν αναμένουν ενδείξεις για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων εντός του 2019. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνεδρίασή της τον Ιανουάριο, η Fed είχε αναφέρει ότι θα παραμείνει «υπομονετική» ως προς τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Εξάλλου οι αμερικανικές μετοχές δέχτηκαν καθοδικές πιέσεις μετά από δημοσίευμα του «Bloomberg» που ανέφερε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες ότι η Κίνα αποσύρει παραχωρήσεις που είχε κάνει στο πλαίσιο των εμπορικών συνομιλιών με τις ΗΠΑ.

Όπως δήλωσαν δύο πηγές στο πρακτορείο, οι Κινέζοι διαπραγματευτές έχουν αλλάξει στάση, καθώς, παρά το γεγονός ότι έχουν συμφωνήσει να κάνουν αλλαγές στην πολιτική για την πνευματική ιδιοκτησία, δεν έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση Τραμπ ότι θα αρθούν οι νέοι δασμοί που έχουν επιβληθεί.

Από την άλλη πλευρά, δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι οι δύο χώρες είναι στα τελικά στάδια των συνομιλιών και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν θα ταξιδέψει στο Πεκίνο την επόμενη εβδομάδα.

Έτσι ο Dow Jones υποχώρησε 0,1% ή 27 μονάδες στις 25.887, ο S&P σημείωσε πτώση 0,01% στις 2.832 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,12% στις 7.723 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Pfizer (+1%) και Walgreens Boots (+0,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walt Disney (-2,5%) και Travelers (-1,6%).

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι βιομηχανικές παραγγελίες κατέγραψαν οριακή άνοδο 0,1% τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, αρκετά κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών οι οποίοι ανέμεναν κέρδη 0,4%.

Πρόκειται για μια ακόμα ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται, σημειώνουν αναλυτές.

Παράλληλα, οι παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατέγραψαν άνοδο 0,3%. Ωστόσο, οι παραγγελίες για μη διαρκή αγαθά βούτηξαν 0,5% τον Ιανουάριο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε πτώση 0,1% στα 59,03 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,4% στα 1.306 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1356 δολ. από 1,1341 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο μίας μονάδας βάσης στο 2,61%.