Αγορές

Wall Street: Οριακές διακυμάνσεις λόγω ανησυχιών για αναζωπύρωση πληθωρισμού και ύφεσης


Επιφυλακτική ήταν η αντίδραση της Wall Street στην προς τα πάνω αναθεώρηση των στοιχείων για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ με τους τρεις δείκτες να μεταβάλλονται οριακά και με μικτά πρόσημα.

Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,2% το τρίτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τη δεύτερη μέτρηση του ΑΕΠ έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη 4,9%. Οι αναλυτές προέβλεπαν αναθεώρηση της μέτρησης στο 5%.

Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία, αν εξαιρεθούν τα χρόνια της πανδημίας το 2020-21 γεγονός όμως που τροφοδοτεί τις ανησυχίες της Fed ότι η υψηλή ανάπτυξη μπορεί να ανατροφοδοτήσει τον πληθωρισμό.

Ωστόσο σε διαφορετικό κλίμα δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα η Beige Book από την Fed σύμφωνα με την οποία, «η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατέβασε ταχύτητα από τα τέλη Οκτωβρίου ώς τα μέσα Νοεμβρίου, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να καταγράφει οριακή επιτάχυνση ή να συρρικνώνεται σε όλη τη χώρα».

Μάλιστα την ανησυχία των επενδυτών για το ενδεχόμενο ύφεσης επιβάρυναν οι δηλώσεις του προέδρου της Fed Ρίτσμοντ, Τομ Μπάρκιν, καθώς δήλωσε επιφυλακτικός για την πορεία του πληθωρισμού και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν είναι έτοιμος να δηλώσει πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των αυξήσεων των επιτοκίων. 

Στα ταμπλό, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,04% ή 13 μονάδες στις 35.430, ο S&P 500 σημείωσε πτώση μόλις 0,09% στις 4.550 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,16% στις 14.258 μονάδες.

Συνολικά πάντως, για το Νοέμβριο τα κέρδη για την αγορά είναι θεαματικά με τον S&P και τον Dow να έχουν ενισχυθεί κατά περίπου 8,7% και 7,4% αντιστοίχως και τον Nasdaq να έχει κερδίσει πάνω από 11%.

Την ίδια ώρα, καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 4,27% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά πέντε μονάδες βάσης στο 4,68%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 1,9% στα 77,86 δολάρια και η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό τριών ετών καθώς ενισχύθηκε 0,4% στα 2.068 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ, στο 1,0982.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις