Αγορές

Wall Street: Οριακές διακυμάνσεις και συγκρατημένη αισιοδοξία για το εμπόριο


Οριακές διακυμάνσεις σημείωσαν σήμερα οι δείκτες της Wall Street, εν μέσω μιας συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι ΗΠΑ και Κίνα μπορεί να πλησιάζουν στην επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,04% στις 26.538 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,12% στις 2.914 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 0,32% υψηλότερα στις 7.909 μονάδες.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, δήλωσε σήμερα πως η συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας είναι κατά 90% έτοιμη, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο πρόεδρος Τραμπ, και ο Κινέζος ομόλογός του, Xi Jinping, μπορούν να σημειώσουν πρόοδο στις συνομιλίες που θα έχουν κατά τη συνάντησή τους στη Σύνοδο Κορυφής των G20, το Σάββατο (29/6).

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε πιθανή την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με τον Xi στην G20, ωστόσο προειδοποίησε με επιπλέον δασμούς σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία.

Στο μέτωπο του Ιράν, «η πρόταση της Ουάσιγκτον για διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη είναι μία απάτη», εκτίμησε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Aγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν στον επίσημο ιστότοπό του. «Οι διαπραγματεύσεις είναι μια απάτη για αυτό που πραγματικά θέλουν. Έχεις ένα όπλο στα χέρια σου και δεν τολμούν να πλησιάσουν. Λένε: άφησε το όπλο ώστε να μπορώ να κάνω ό,τι θέλω μαζί σου. Αυτές είναι οι διαπραγματεύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο Χαμενεΐ.

Την ίδια ώρα, απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών των ΗΠΑ, που έδειξαν μια νέα πτώση, την τρίτη μέσα σε τέσσερις μήνες, για τον Μάιο του 2019. Ειδικότερα, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά μειώθηκαν κατά 1,3% τον Μάιο, έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων για μια μικρότερη πτώση κατά 1%, με τις παραγγελίες για εμπορικά αεροσκάφη να «βουλιάζουν» κατά 28%.
 

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Intel (+2,9%) και Apple (+2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Travelers (-2,9%) και Merck & Co (-1,9%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου έπιασε υψηλό πέντε μηνών καθώς ενισχύθηκε 2,7% στα 59,38 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,2% στα 1.415 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε μόλις 0,1% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1372 δολ. από 1,1368 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ανέκαμψε από το χαμηλό Νοεμβρίου του 2016, σημειώνοντας άνοδο έξι μονάδων βάσης στο 2,05%