Αγορές

Wall Street: Οριακά κέρδη παρά τα πυρά Τραμπ σε Fed και Κίνα


Ήπιες διακυμάνσεις επικράτησαν στη Wall Street παρά τα πυρά που εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Fed και της Κίνας αλλά και της ΕΕ κατά την ομιλία του στην Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια πολύ γρήγορα, ενώ τα μείωσε με πολύ αργό ρυθμό.Η Fed βάζει τις ΗΠΑ σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι άλλων χωρών, τόνισε ο ίδιος. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής αρνητικών επιτοκίων.

Εξάλλου ο αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ είναι κοντά στην υπογραφή της «πρώτης φάσης» μιας εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, προσθέτοντας ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει σύντομα. Σημείωσε ωστόσο ότι η Ουάσιγκτον θα αποδεχθεί μια συμφωνία με την Κίνα μόνο άμα είναι καλή για τις ΗΠΑ και τους Αμερικανούς εργαζομένους.

Όσον αφορά την Ευρώπη, ο ίδιος επισήμανε ότι οι εμπορικοί φραγμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι άδικοι για τους Αμερικανούς παραγωγούς. «Ευρωπαϊκή Ένωση: πολύ, πολύ δύσκολη» τόνισε. «Οι φραγμοί που έχουν είναι τρομεροί. Χειρότεροι από της Κίνας από πολλές απόψεις».

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Rockwell Automation εκτοξεύτηκε 10,3% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων ενώ η μετοχή της Advance Auto Parts βυθίστηκε κατά 7,7% μετά από την ανακοίνωση απογοητευτικών πωλήσεων.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε αμετάβλητος στις 27.691, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,14% στις 3.091 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,26% στις 8.486 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walt Disney (+1,4%) και Merck & Co (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Exxon Mobil (-1,4%) και Caterpillar (-1,1%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε χαμηλότερα μόλις 0,1% στα 56,80 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού υποχώρησε σε νέο χαμηλό τριών μηνών σημειώνοντας πτώση 0,2% στα 1.453 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1008 δολ. από 1,1034 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,92%.