Οικονομία

Wall Street: Οριακά κέρδη, νέα ρεκόρ για S&P και Nasdaq


Με μικρά κέρδη έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street με τους επενδυτές να διστάζουν για τοποθετήσεις αφού δεν έχουν πειστεί για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ενώ παράλληλα έδειξαν ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές μετά την ανακοίνωση αυξημένων μερισμάτων και νέων προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών.

Ειδικότερα, η Morgan Stanley γνωστοποίησε διπλάσιο μέρισμα τριμήνου και πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών έως 12 δισ. δολαρίων. Αντίστοιχα και η Wells Fargo ανακοίνωσε αυξημένο μέρισμα και επαναγορά μετοχών έως 18 δισ. δολαρίων.

Εξάλλου όλοι αναμένουν τα στοιχεία της Παρασκευής, όταν το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει τον αριθμό για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στις ΗΠΑ κατά τον Ιούνιο.

Την προσοχή των επενδυτών μονοπώλησε σήμερα και μια συνέντευξη του προέδρου της Richmond Fed, Thomas Barkin μετά τις δηλώσεις που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Federal Reserve θα πρέπει να προσέχει τον πληθωρισμό και να παρακολουθεί στενά τις τιμές.

Ο Barkin δήλωσε ότι αν και έχει σημειωθεί πρόοδος στο μέτωπο του πληθωρισμό, η αμερικανική αγορά εργασίας δεν είναι ακόμα κοντά στα επίπεδα που ήταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θέλει να δει περαιτέρω πρόοδο πριν η κεντρική τράπεζα αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων. "Νομίζω ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε στο μέτωπο της απασχόλησης", δήλωσε σε συνέντευξη στο MNI Market News.

Ο Barkin έχει δικαίωμα ψήφου στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Fed φέτος. 

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε μόλις 0,03% ή 10 μονάδες στις 33.292, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,03% στις 4,291 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,19% στις 14.528 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Nike (+2,2%) και Home Depot (+1,3%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Walt Disney (-1,6%) και Boeing (-1,5%).

Στο μεταξύ, οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τριάντα ετών τον Απρίλιο. Όπως μεταδίδει το Βloomberg, οι τιμές αυξήθηκαν 14,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, μετά την άνοδο κατά 13,2% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών S&P CoreLogic Case-Shiller. Είναι η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 30 ετών. Σημειώνεται ότι οι τιμές έχουν κινηθεί υψηλότερα για 11 διαδοχικούς μήνες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε οριακή άνοδο 0,1% στα 72,98 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 1,5% στα 1.754 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 1,48%.

Παράλληλα στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1901 δολ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις