Αγορές

Wall Street: Ο προβληματισμός για το εμπόριο κράτησε κόκκινα τα ταμπλό


Η ανησυχία των επενδυτών για τις εξελίξεις στο εμπόριο "κοκκίνισαν" τη στη Wall Street παρά την καθησυχαστική δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου εμπορίου της Κίνας ότι το Πεκίνο θα προσπαθήσει να επιτύχει μια αρχική εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την επίλυση των βασικών ανησυχιών των δύο πλευρών, με βάση την ισότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό, και θα προσπαθήσει σκληρά να επιτύχει μια «πρώτη φάση» της συμφωνίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γκάο Φενγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.

«ΗΠΑ και Κίνα δεν ξέρουν τι θέλουν να κάνουν με το εμπόριο», σχολίασε ο Αντιπρόεδρος της Charles Schwab, Randy Frederick. «Κάθε μέρα έχουμε και μια διαφορετική εξέλιξη. Τη μία είναι κοντά σε συμφωνία και την άλλη δεν είναι».

Στο μεταξύ, ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε την Τετάρτη έπειτα από περιήγησή του σε εργοστάσιο που συναρμολογεί υπολογιστές της Apple ότι η κυβέρνησή του εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαιρέσει την εταιρεία από τους τιμωρητικούς δασμούς των ΗΠΑ σε αγαθά τα οποία εισάγονται από την Κίνα.

«Το μελετάμε», απάντησε ο Τραμπ ερωτηθείς από δημοσιογράφο καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της Apple του επεδείκνυε τις εγκαταστάσεις στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Όστιν (Τέξας) που συναρμολογεί τους επιτραπέζιους υπολογιστές Mac Pro.

Στα μάκρο νέα της ημέρας, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητος την περασμένη εβδομάδα, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διατηρήθηκαν στις 227.000 την εβδομάδα που έληξε στις 16 Νοεμβρίου. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τις 22 Ιουνίου.

Οι αναλυτές οι οποίοι συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα υποχωρήσουν στις 219.000.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,2% στις 27.766, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,26% στις 3.100 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,24% στις 8.506 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Exxon Mobil (+2,4%) και Dow Inc. (+2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Procter & Gamble (-1,6%) και Visa (-1,2%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε σε υψηλό δύο μηνών ήτοι κατά 2,8% στα 58,58 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,7% στα 1.463 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1058 δολ. από 1,1075 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,77%.