Οικονομία

Wall Street: Νευρικότητα και συγκρατημένες απώλειες


Με ήπιες απώλειες έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street με τους επενδυτές να  δείχνουν νευρικότητα εστιάζοντας στη δεύτερη παραπομπή Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία και στην παρουσίαση ενός πακέτου στήριξης μαμούθ από τον Μπάιντεν.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,22% ή 68 μονάδες, στις 30.991, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,38% στις 3.795 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,12% στις 13.112 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Visa (-3,5%) και Home Depot (-2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Intel (+3,9%) και Chevron (+2,7%).

Οι επενδυτές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ομιλία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στην οποία αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο του για την ενίσχυση της οικονομίας εν μέσω της νέας έξαρσης της πανδημίας. Η βοήθεια αναμένεται να ξεπεράσει το 1,5 τρισ. δολάρια. Η πρόταση, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει δέσμευση για επιταγές των 1.400 δολαρίων καθώς και συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες, έτσι ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των Αμερικανών που εμβολιάζεται.

Στο μέτωπο της απασχόλησης, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα σημείωσε πολύ μεγαλύτερη άνοδο από ότι ανέμεναν οι αναλυτές, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας εκτινάχτηκαν στις 965.000 την εβδομάδα που έληξε στις 9 Ιανουαρίου από 784.000 μία εβδομάδα πριν. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο στις 789.000.

Επιπλέον,  την προσοχή των επενδυτών κέντρισε η διαβεβαίωση του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζέρομ Πάουελ ότι η Fed δεν θα αυξήσει τα επιτόκια αν δεν δει ανησυχητικά σημάδια αύξησης του πληθωρισμού. «Έχουμε τα μάτια μας ορθάνοιχτα για το ζήτημα αυτό. Στο τέλος της ημέρας ο κόσμος θα πρέπει να μας δει να αφήνουμε τον πληθωρισμό να κινείται λίγο πάνω από το 2% για κάποιο διάστημα προτού το νέο πλαίσιο θεωρηθεί πλήρως αξιόπιστο» σημείωσε.

Στα νέα της πανδημίας, τα προκαταρκτικά δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου μίας δόσης της Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού, εξάλλου, έδειξαν ότι καταγράφει αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα σε επίπεδο ανοσοαπόκρισης.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 1,3% στα 53,57 δολάρια ανά βαρέλι, σε υψηλό 11 μηνών, ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,2% στα 1.851 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα στο 1,13% ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε οριακά έναντι του ευρώ στο 1,2158 δολ.