Αγορές

Wall Street: Νευρικότητα και μικτά πρόσημα


Με μικτά πρόσημα για τους τρεις δείκτες έκλεισε σήμερα η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street στον απόηχο του δεύτερου και τελευταίου debate για τις αμερικανικές εκλογές με τους επενδυτές να εστιάζουν στα εταιρικά αποτελέσματα και στις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Τις τελευταίες ημέρες αυξάνεται η αισιοδοξία ότι οι δύο πλευρές πλησιάζουν σε μια συμφωνία, ωστόσο τα χρονικά περιθώρια για να ψηφιστεί το πακέτο πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου είναι πλέον ασφυκτικά. Μάλιστα, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Ν. Πελόζι δήλωσε ότι έχει καταγραφεί πρόοδος στις συζητήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Μνούτσιν, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι το Κογκρέσο θα προλάβει να ψηφίσει το πακέτο πριν τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Αν και δεν έλειψαν οι υψηλοί τόνοι, το δεύτερο και τελευταίο debate  μεταξύ Trump – Biden, πραγματοποιήθηκε με λιγότερες εντάσεις, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι κανείς από τους δύο υποψηφίους δεν κατέγραψε μια αποφασιστική νίκη.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας η American Express ανακοίνωσε κέρδη που διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων, ενώ τα έσοδα υπερέβησαν τις προσδοκίες. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 1,07 δισ. δολάρια ή 1,30 δολάρια ανά μετοχή, έναντι του ποσού των 1,76 δισ. Δολαρίων ή 2,08 δολαρίων ανά μετοχή στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 1,34 δολάρια.

Υπερδιπλάσια κέρδη των εκτιμήσεων ανακοίνωσε η Barclays στο γ΄τρίμηνο του 2020, με τις προβλέψεις για την κάλυψη των επισφαλών δανείων να ανέρχονται σε 608 δισ. στερλίνες.

Στο μεταξύ, ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ ενισχύθηκε σε υψηλό 20 μηνών τον Οκτώβριο, στις 55,5 μονάδες. Αυτή είναι η υψηλότερη μέτρηση από τον Φεβρουάριο του 2019. Τον Σεπτέμβριο ο δείκτης βρισκόταν στις 54,3 μονάδες.

Επιπλέον, ο δείκτης υπηρεσιών σκαρφάλωσε και αυτός σε υψηλό 20 μηνών, αγγίζοντας τις 56 μονάδες. Αντίστοιχα, ο δείκτης μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 53,3 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 μηνών.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,1% ή 28 μονάδες, στις 28.335, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,34% στις 3.465 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,37% στις 11.548 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των UnitedHealth (+1,5%) και Walgreens Boots (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Intel (-10,6%) και American Express (-3,7%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 1,9% στα 39,85 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε οριακά υψηλότερα στα 1.905 δολ./oz.

Στην εβδομάδα, πετρέλαιο και χρυσός έχασαν 3% και 0,1%, αντίστοιχα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση κατά τρεις μονάδες βάσης στο 0,83%.