Αγορές

Wall Street: Νευρικότητα και μικρές απώλειες


Οριακές απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες της Wall Street στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Τρίτης  μετά την ανακοίνωση άλλης μιας φαρμακευτικής ότι αναστέλλει τις δοκιμές σε ένα φάρμακο για τον κορονοϊό και ενώ αναμένεται να ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες ένα μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων. Η φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly ανακοίνωσε λίγο πριν την ολοκλήρωση των συναλλαγών ότι αναστέλλει τις δοκιμές σε ένα φάρμακο που αναπτύσσει για τη νόσο COVID-19. Η ανακοίνωση της Eli Lilly σε τέτοιες κλινικές δοκιμές δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, ωστόσο έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση της Johnson & Johnson ότι επίσης σταμάτησε τις δοκιμές σε ένα εμβόλιο λόγω της αιφνίδιας ασθένειας ενός εθελοντή.

Την ίδια ώρα σε θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας το 2020 προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιεί ωστόσο για την επιδείνωση του outlook στις αναδυόμενες οικονομίες. Το αδιέξοδοπάντως  στο Κογκρέσο για το πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας παραμένει στο προσκήνιο, εντείνονται ωστόσο οι προσδοκίες για άρση του αδιεξόδου την επομένη των εκλογών του Νοεμβρίου, ενώ δύο από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, η Citi και η JP Morgan δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματα γ' τριμήνου.

Ειδικότερα μειωμένα ήταν τα καθαρά κέρδη και τα έσοδα που ανακοίνωσε η Citi για το γ' τρίμηνο του έτους, ωστόσο ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Συγκεκριμένα, η Citi ανακοίνωσε για το γ' τρίμηνο καθαρά κέρδη 3,2 δισ. δολάρια ή 1,40 δολάρια ανά μετοχή, από τα 4,9 δισ. δολάρια ή 2,07 δολάρια ανά μετοχή στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Οι αναλυτές εκτιμούσαν πως τα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθούν στα 0,91 δολάρια ανά μετοχή. Παράλληλα τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν κατά 7% στα 17,30 δισ. δολάρια, αλλά ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων που έκανα λόγο για 17,21 δισ. δολάρια.

Από την πλευρά της η JP Morgan ανακοίνωσε κέρδη που έφτασαν τα 9,4 δισ. δολάρια, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 2,92 δολάρια έναντι εκτίμησης για 2,23 δολάρια. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 29,94 δισ. δολάρια, έναντι εκτίμησης για 28,3 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, ισχυρά αποτελέσματα ανακοίνωσε και η BlackRock καθώς τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 9,22 δολ. και τα έσοδα στα 4,37 δισ. δολάρια ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ανά μετοχή στα 7,73 δολ. και έσοδα στα 3,29 δισ. δολάρια.

Επιπλέον, καλά αποτελέσματα γνωστοποίησε και η Johnson & Johnson. Τα κέρδη ανά μετοχή στο γ’ τρίμηνο ανήλθαν στα 2,20 δολάρια από 1,98 δολ. που προέβλεπαν οι αναλυτές και τα έσοδα αυξήθηκαν στα 21,08 δισ. δολάρια από 20,73 δισ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Στο μεταξύ, η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι αναστέλλει, προσωρινά, την κλινική δοκιμή του πειραματικού εμβολίου της εναντίον του κορονοϊού, “καθώς ένας από τους εθελοντές Συμμετέχοντες σε αυτή ασθενεί” χωρίς να έχει δοθεί εξήγηση γι’ αυτό.

Εξάλλου, ο τεχνολογικός κολοσσός της Apple έκανε την παρουσίαση των νέων συσκευών iPhone. «Τα iPhone αποτελούν ηγέτες της βιομηχανίας των έξυπνων τηλεφώνων όσον αφορά την ικανοποιήση των πελατών η οποία αυξάνεται κάθε χρόνο από την χρονιά που πρωτοκυκλοφόρησαν. Σήμερα εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή για το iPhone, συστήνοντας στο κοινό μας το 5G iPhone» ανέφερε από τo Κουπερτίνο της Καλιφόρνια, ο CEO της Apple, Τιμ Κουκ. Και πράγματι η εταιρεία παρουσίασε την ολοκαίνουργια σειρά των iPhone 12, η οποία σχεδιαστικά μοιάζει με τις διαρροές που είχαν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Σεπτέμβριο αν και με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,2% τον περασμένο μήνα αφού είχε αυξηθεί κατά 0,4% τον Αύγουστο. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε ενισχυθεί 0,6%, ενώ τους τρεις προηγούμενους μήνες είχε κινηθεί χαμηλότερα.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,55% ή 157 μονάδες, στις 28.679, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,63% στις 3.511 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% στις 11.863 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Walt Disney (+3,4%) και Walmart (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Travelers (-3,1%) και Boeing (3%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 2% στα 40,20 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 1,8% στα 1.894 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,73%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,6% έναντι του ευρώ στο 1,1748 δολ. από 1,1814 την προηγούμενη μέρα.