Αγορές

Wall Street: Νέα ρεκόρ για Dow Jones και S&P


Με κέρδη ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street παρά το δημοσίευμα της WSJ ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας «έχουν κολλήσει» στο ζήτημα των αγορών αγροτικών προϊόντων. Οριακές απώλειες κατέγραψε ο Nasdaq.

Σύμφωνα με πηγές, η Κίνα δεν θέλει να υπογράψει μια εμπορική συμφωνία η οποία θα δείχνει πιο ευνοϊκή για τις ΗΠΑ.

«Μπορούμε να σταματήσουμε τις αγορές αν τα πράγματα επιδεινωθούν και πάλι» ανέφερε Κινέζος αξιωματούχος σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Παράλληλα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και η ομιλία του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ, ο οποίος διαμήνυσε την Τετάρτη ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα εφόσον δεν υπάρξει σημαντική επιδείνωση της οικονομίας.

«Θεωρούμε ότι η τρέχουσα στάση της νομισματικής πολιτικής θα παραμείνει κατάλληλη εφόσον οι εισερχόμενες πληροφορίες για την οικονομία συνεχίσουν να ευθυγραμμίζονται με τις προβλέψεις για μέτρια οικονομική ανάπτυξη, ισχυρή αγορά εργασίας και πληθωρισμό κοντά στο συμμετρικό στόχο του 2%» ανέφερε ο κ. Πάουελ σε ομιλία του στο Κογκρέσο.

«Φυσικά, αν προκύψουν εξελίξεις που προκαλέσουν σοβαρή επαναξιολόγηση του outlook, θα απαντήσουμε με κατάλληλο τρόπο. Η νομισματική πολιτική δεν είναι προκαθορισμένη» σημείωσε.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, άνοδο 0,4% κατέγραψε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο 0,3%.

Στο μεταξύ, κατά 34% στα 134,5 δισ. δολάρια διευρύνθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ τον Οκτώβριο σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, μπαίνοντας σε τροχιά για να υπερβεί το ορόσημο του 1 τρισ. δολαρίων στη χρήση 2020 για πρώτη φορά σε διάστημα 8 ετών.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,33% στις 27.783, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,01% στις 3.092 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,05% στις 8.482 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walt Disney (+7,4%) και Nike (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Dow Inc. (-2,9%) και Caterpillar (-1,3%).

Στην κορυφή του Dow Jones βρέθηκε η μετοχή της Disney η οποία εκτοξεύτηκε 7,4% χάρη στο ντεμπούτο της υπηρεσίας Disney+ η οποία, παρά τα τεχνικά προβλήματα, εξασφάλισε μέσα σε λίγες ώρες πάνω από 10 εκατ. συνδρομές.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,6% στα 57,12 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού ανέκαμψε από το χαμηλό τριών μηνών στα 1.465 δολ./oz, σημειώνοντας άνοδο 0,8%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1005 δολ. από 1,1010 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,87%.