Αγορές

Wall Street: Νέα κέρδη για τους δείκτες - Ενισχύονται οι προσδοκίες για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού


Με κέρδη έκλεισε η σημερρνή συνεδρίαση στη Wall Street διευρύνοντας την ανοδική αντίδραση μετά τα νεότερα στοιχεία που δείχνουν πως οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να αποκλιμακώνονται.

Ειδικότερα στα μάκρο της ημέρας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Απρίλιο του 2020 κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ που «βούτηξε» 0,5% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αντανακλώντας την πτώση στην τιμή της βενζίνης. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα ενισχυθεί 0,1% ενώ τον Σεπτέμβριο ο δείκτης είχε κινηθεί υψηλότερα 0,4% σε μηνιαία βάση.Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε άνοδο 1,3%, αρκετά κάτω από το 1,9% που ανέμεναν οι αναλυτές. Τον Σεπτέμβριο είχε σημειώσει κέρδη 2,2%.

Ωστόσο οι λιανικές πωλήσεις απογοήτευσαν, καθώς μειώθηκαν κατά 0,1% τον Οκτώβριο μετά το άλμα ύψους 0,9% που είχαν καταγράψει το Σεπτέμβριο.Σημείωσαν δε κάμψη για πρώτη φορά εδώ και επτά μήνες, με τους Αμερικανούς καταναλωτές να πιέζονται από το υψηλότερο κόστος δανεισμού, τη στιγμή που τα βασικά επιτόκια της Fed βρίσκονται σε υψηλό 22 ετών.

Στα ταμπλό Dow Jones ενισχύθηκε 0,47% ή 163 μονάδες στις 34.991, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,16% στις 4.502 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,07% στις 14.103 μονάδες.

Σε επίπεδο μετοχών, στις πρωταγωνίστριες της συνεδρίασης ξεχώρισε η αλυσίδα λιανικής Target, καθώς τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα που ανακοίνωσε οδήγησε σε ένα άλμα της μετοχής της κατά περίπου 18%. 

Ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον και για τη μετοχή της online ταξιδιωτικής Expedia, καθώς δημοσίευμα του Reuters υποστήριξε ότι το fund της ValueAct Capital απέκτησε ποσοστό στην εταιρεία.

Αντιθέτως η υποβάθμιση της Energizer από την JPMorgan άσκησε σημαντική πίεση στη μετοχή της.

Ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 4,54% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά οκτώ μονάδες βάσης στο 4,93%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε πτώση 2% στα 76,66 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,1% στα 1.965 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ, στο 1,0848.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις