Αγορές

Wall Street: Μικτά πρόσημα υπό το βάρος του ΑΕΠ, της ανεργίας και του... Τραμπ


Μικτά πρόσημα στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, με τους δείκτες Dow Jones και S&P να απορροφούν τους κραδασμούς από την ανησυχία των επενδυτών για την ιστορική πτώση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους και τον Nasdaq να πρασινίζει χάρη στην εντυπωσιακή πορεία των μετοχών του.

Οι τέσσερις τεχνολογικοί κολοσσοί συνεχίζουν ακάθεκτοι τη θετική του πορεία. Το Facebook και η Alphabet έχουν ενισχυθεί περισσότερο από 13% από την αρχή του έτους. Η Amazon έχει σημειώσει άλμα 64,2%, ενώ στο διάστημα αυτό η Apple έχει κινηθεί 29,5% υψηλότερα.

Την Πέμπτη έκλεισαν και οι τέσσερις σε θετικό έδαφος, παρά τα στοιχεία που έδειξαν ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ βυθίστηκε κατά 32,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Είναι η μεγαλύτερη πτώση από τη δεκαετία του 1940 την ώρα ωστόσο που οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσει στο -34,7%.

Η ανακοίνωση του ΑΕΠ οδήγησε χαμηλότερα την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου, στο 0,54%, ασκώντας πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών. Η μετοχή της JP Morgan κατέγραψε πτώση 2,5% στα 97 δολάρια, ενώ η Goldman Sachs διολίσθησε 1,5% στα 199 δολάρια.

Την ίδια ώρα οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 12.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουλίου, «σπάζοντας ξανά το όριο του 1 εκατ. φτάνοντας στο 1,434 εκατ.

Κι ενώ η αμερικανική οικονομία αιμορραγεί, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε την Πέμπτη την αναβολή διεξαγωγής των Αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο, αλλά εξαιτίας της πανδημίας που «σαρώνει» κυρίως τις ΗΠΑ, ο Τραμπ ζήτησε να πάνε πίσω, μέχρις ότου οι Αμερικανοί πολίτες νιώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια, ώστε να προσέλθουν στις κάλπες.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολίσθησε 2,7% στα 40,1 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός υποχώρησε 0,5% στα 1.943 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε μικρή πτώση έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 1,179 δολ./ευρώ.