Αγορές

Wall Street: Μικτά πρόσημα με νέο ανοδικό σερί του Dow Jones


Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στη Wall Street για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση καθώς οι ραγδαίες εξελίξεις στον Λευκό Οίκο προβληματίζουν τους επενδυτές που στρέφουν την προσοχή τους στις επικείμενες συνεδριάσεις τόσο της ΕΚΤ (12/9) όσο και της Fed (17-18/9), όπου έχει προεξοφληθεί ότι θα υπάρξει και από τις δύο μείωση των επιτοκίων.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «καρατόμησε» από τη θέση του τον Τζον Μπόλτον, τον τρίτο του σύμβολου σε θέματα ασφάλειας, λόγω ριζικών διαφωνιών σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Στο μεταξύ, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα εμπορίου, Πέτερ Ναβάρο κάλεσε τους επενδυτές να επιδείξουν υπομονή ενόψει των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας που έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα. «Για να επιτύχουμε κάποιο σπουδαίο αποτέλεσμα, πρέπει να αφήσουμε τη διαδικασία να κυλήσει» ανέφερε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για ζητήματα εμπορίου, σε συνέντευξή του στο CNBC. O ίδιος τόνισε πως πιστεύει ότι η Κίνα θέλει πραγματικά να καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Νωρίτερα, δημοσίευμα της South China Μorning Post υποστήριζε ότι το Πεκίνο αναμένεται να δεχτεί να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα με την ελπίδα να πείσει τις ΗΠΑ να καταλήξουν σε συμφωνία τον ερχόμενο μήνα.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Apple (+0,9%) ανακοίνωσε την Τρίτη το λανσάρισμα υπηρεσίας streaming με πρωτότυπο τηλεοπτικό περιεχόμενο με μηνιαία συνδρομή 4,99 δολάρια. Η υπηρεσία Apple TV + θα είναι διαθέσιμη από τις 1 Νοεμβρίου σε 100 χώρες και η συνδρομή θα καλύπτει όλα τα μέλη της οικογένειας.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι ανοιχτές θέσεις εργασίας υποχώρησαν τον Ιούλιο σε χαμηλό πέντε μηνών.

Ειδικότερα, ο αριθμός των ανοιχτών θέσεων εργασίας μειώθηκε κατά 0,4% τον Ιούλιο από τον προηγούμενο μήνα, στις 7,22 εκατ. όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Σε ετήσια βάση, οι ανοιχτές θέσεις υποχώρησαν 3% τον Ιούλιο, συμπληρώνοντας δύο διαδοχικούς μήνες με ετήσια πτώση. Πριν τον Ιούνιο οι ανοιχτές θέσεις εργασίας δεν είχαν μειωθεί σε ετήσια βάση από τις αρχές του 2017.

Παράλληλα, ο δείκτης αισιοδοξίας για τις μικρές επιχειρήσεις της National Federation of Independent Business υποχώρησε 1,6 μονάδες στο εποχιακά προσαρμοσμένο επίπεδο των 103,1 μονάδων τον Αύγουστο, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,27% ή 73 μονάδες στις 26.908, ο S&P σημείωσε οριακή άνοδο 0,03% στις 2.979 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα μόλις 0,04% στις 8.084 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Dow Inc. (+4%) και Boeing (+2,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των McDonalds (-3,7%) και Visa Inc. (-3,4%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε χαμηλότερα 0,8% στα 57,85 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε για τέταρτη διαδοχική μέρα, τούτη τη φορά, 0,8% στα 1.499 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο μόλις 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1040 δολ. από 1,1048 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά επτά μονάδες βάσης στο 1,71%.