Αγορές

Wall Street: Μεταβλητότητα και μικτά πρόσημα


Η έντονη μεταβλητότητα κυριάρχησε στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, όπου ο Dow Jones έφτασε να εξαλείφει κέρδη 1,5% που σημείωνε στο άνοιγμα και να γυρίζει σε αρνητικό έδαφος, παρά την αισιοδοξία που πυροδότησαν αρχικά οι ενδείξεις προόδου στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Τελικά ο Dow Jones υποχώρησε 0,22% στις 24.370 μονάδες, ο S&P 500 παρέμεινε πρακτικά αμετάβλητος, με πτώση μόλις 0,04% στις 2.636 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε οριακά 0,16% υψηλότερα στις 7.031 μονάδες.

Σημειώνεται ότι στην έναρξη της συνεδρίασης ο Dow Jones είχε φτάσει αν κερδίζει έως και 400 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Nike (+1,6%) και Microsoft (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Travelers (-1,5%) και Boeing (-1,3%) .

Στην αρνητική μετάβαση της Wall οδήγησε μεταξύ άλλων και η απειλή του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ότι θα «κλείσει» την κυβέρνηση εάν δεν συμφωνηθεί η χρηματοδότηση της κατασκευής του Τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Τα πάνω τους πήραν οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, στον απόηχο δημοσιεύματος που ανέφερε ότι η Κίνα προχωρά προς τη μείωση των δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ, στο 15% από 40% σήμερα, αν και έχουν περιορίσει σημαντικά τα κέρδη τους.

Ως εκ τούτου η μετοχή της General Motors είχε κέρδη 0,78%%, όταν νωρίτερα ενισχυόταν περισσότερο από 3%, ενώ της Fiat Chrysler κατέγραψε άνοδο 0,72%%.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν αναπάντεχα τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, καθώς η αύξηση του κόστους υπηρεσιών αντιστάθμισε την πτώση στα προϊόντα ενέργειας.

Το υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού κινήθηκε 0,1% υψηλότερα τον περασμένο μήνα μετά από άνοδο 0,6% τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος τον Νοέμβριο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 1,3% στα 51,65 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,2% στα 1.247 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1324 δολ. από 1,1357 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,87%.