Οικονομία

Wall Street: Μεικτή αντίδραση στις ανακοινώσεις της Fed


Με μικτά πρόσημα έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μετά τη δήλωση του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι να ξεκινήσει το λεγόμενο «tapering».

Παρότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ έδωσαν σήμα ότι κινούνται πιο κοντά προς την έναρξη της περιστολής των μηνιαίων αγορών ομολόγων, ο πρόεδρος της Fed έσπευσε να επισημάνει ότι υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι το σημείο εκείνο.

«Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Και θεωρούμε ότι έχουμε ακόμα κάποια απόσταση να καλύψουμε» τόνισε ο κ. Πάουελ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης. Σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι έκαναν την πρώτη εκτενή συζήτηση για το πώς θα προχωρήσουν στη μείωση της νομισματικής τόνωσης, αλλά υπογράμμισε ότι δεν λήφθηκε κάποια απόφαση για τη χρονική στιγμή που θα ξεκινήσει το «tapering».

«Σημειώνουμε πρόοδο. Αναμένουμε περαιτέρω πρόοδο και αν τα πράγματα πάνε καλά θα επιτύχουμε αυτόν τον στόχο» ανέφερε ενώ προειδοποίησε ωστόσο ότι όσο ο κορονοϊός συνεχίζει να κυκλοφορεί και υπάρχει χρόνος και χώρος για την εξέλιξη νέων στελεχών του ιού, κανείς δεν είναι οριστικά ασφαλής. Επανέλαβε δε πως ο πληθωρισμός αναμένεται υψηλότερος και πιο επίμονος.

Η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ άφησε αμετάβλητο και το QE, τονίζοντας πως θα διατηρήσει την οικονομική πολιτική ενίσχυσης της αγοράς μέχρι να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος.

Αναλυτικά ο Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 127,59 μονάδων (-0,36%), στις 34.930,93 μονάδες. Ο Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε ενισχυμένος κατά 102,01 μονάδες (+0,7%), στις 14.762,58 μονάδες. Ο S&P 500, πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 0,82 μονάδων (-0,02%), στις 4.400,64 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας τo έλλειμμα στο εμπόριο αγαθών αυξήθηκε τον Ιούνιο καθώς οι εισαγωγές συνέχισαν να κινούνται υψηλότερα.Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ την Τετάρτη, το έλλειμμα διευρύνθηκε 3,5% στα $91,2 δισ. τον περασμένο μήνα.Οι εισαγωγές αγαθών ενισχύθηκαν 1,5% στα $236,7 δισ. Οι εξαγωγές αγαθών κινήθηκαν 0,3% υψηλότερα στα $145,5 δισ.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύθηκε 1% στα 72,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κατέγραψε απώλειες 0,1% στα 1.797 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινούνταν υψηλότερα έναντι του ευρώ, αλλά διέγραψε τα κέρδη μετά την ομιλία του Πάουελ. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,184 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινήθηκε μία μονάδα βάσης χαμηλότερα, στο 1,24%.