Αγορές

Wall Street: Μεικτά πρόσημα με κερδισμένο τον Nasdaq


Ανοδικά κινήθηκε ο Nasdaq ενώ υποχώρησαν οι Dow Jones και S&P στη σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street που χαρακτηρίστηκε από το ασθενές αγοραστικό ενδιαφέρον και την έντονη νευρικότητα.

Οι επενδυτές παραμένουν προσηλωμένοι στην πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κογκρέσο για το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ενώ είναι διάχυτη η ανησυχία πως αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι αύριο, Παρασκευή τότε είναι πολύ πιθανόν, τα μέτρα να εφαρμοστούν μετά τον Σεπτέμβριο, πυροδοτώντας αντιδράσεις από τους Αμερικανούς πολίτες που περιμένουν να λάβουν τα επιδόματα.

Έξτρα επιβάρυνση προκαλεί και η εμπορική ένταση ΗΠΑ - ΕΕ μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι οι δασμοί σε ευρωπαϊκά προϊόντα θα παραμείνουν αμετάβλητοι παρά τις τελευταίες προσπάθειες της Airbus να συμμορφωθεί με την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για την κρατική βοήθεια.

Την ίδια ώρα η πτώση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, δεν δελέασε τους επενδυτές. Συγκεκριμένα, στις 963.000 έπεσαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας την Πέμπτη.

Οι ατίησεις για επίδομα ήταν χαμηλότερες τόσο από την προηγούμενη εβδομάδα που διαμορφώθηκαν στα 1,19 εκατ. όσο και των προβλέψεων που έκαναν λόγο για 1,12 εκατ.

Στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε 0,28% ή 79 μονάδες, στις 27.897, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,2% στις 3.373 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,27% στις 11.042 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Apple (+1,8%) και Nike (+1,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Cisco Systems (-11,1%) και Exxon Mobil (-2,3%).

Αξίζει να αναφερθεί ότι παρά τις σημερινές απώλειες, οι Dow Jones και S&P σημείωσαν την μεγαλύτερη άνοδο 100 ημερών των τελευταίων εννέα δεκαετιών ήτοι από το 1933.

Στο αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 1% στα 42,24 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο για δεύτερη μέρα, τούτη τη φορά κατά 1,1% στα 1.970 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 0,71%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% σε σχέση με το ευρώ, στο 1,1804 δολ. από 1,1785 την προηγούμενη μέρα.