Αγορές

Wall Street: Δραματική πτώση του Facebook - Εξανεμίστηκαν $100 δισ.


Mε μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αμερικανικές αγορές, καθώς η βουτιά της μετοχής του Facebook άσκησε πιέσεις στον Nasdaq και στον S&P 500.

Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,45%, τερματίζοντας στις 25.527 μονάδες. Ο Nasdaq υπέστηαπώλειες 1,01% στις 7.852 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 0,30% στις 2.837 μονάδες.

Η μετοχή του Facebook βούτηξε 18,96% χαμηλότερα, στα 176,26 δολάρια. Η πτώση οδήγησε σε απώλεια κεφαλαιοποίησης $100 δισ., τη μεγαλύτερη στην ιστορία της αμερικανικής αγοράς.

Οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από τα έσοδα τριμήνου του δικτύου, τα οποία ήταν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις. Τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο ήταν η πρώτη ένδειξη πως ο νέος νόμος στην Ευρώπη για τα προσωπικά δεδομένα, αλλά και τα σκάνδαλα της Cambridge Analytica και άλλων app developers, έπληξαν τις δραστηριότητες της εταιρείας όπως αναφέρει το Reuters.

Η εταιρεία προειδοποίησε ότι τα περιθώρια κέρδους θα μειώνονται για αρκετά χρόνια, λόγω του κόστους βελτίωσης των δικλίδων ασφαλείας για τα προσωπικά δεδομένα και την επιβράδυνση της χρήσης στις μεγαλύτερες διαφημιστικές αγορές.

Η βουτιά του Facebook πίεσε χαμηλότερα και άλλες τεχνολογικές μετοχές, με την Amazon να υποχωρεί κατά 2,9%.

Τα αρνητικά αποτελέσματα του Facebook επισκιάζουν τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν η μητρική της NBCUniversal, Comcast, η Qualcomm και η Advanced Micro Devices. Η μετοχή της Comcast ενισχύθηκε κατά 4,1%, της Qualcomm σημείωσε κέρδη 6,7%, ενώ της Advanced Micro Devices σημείωσε άλμα 13,8%, καθώς οι τρεις εταιρείες ανακοίνωσαν χθες κέρδη καλύτερα των προβλέψεων των αναλυτών.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο του εμπορίου, την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι ΗΠΑ και Ε.Ε. ξεκίνησαν μια "νέα φάση" στη σχέσεις τους, εξηγώντας πώς οι δύο εταίροι θα αρχίσουν να συνεργάζονται προκειμένου να μειώσουν τους δασμούς και να αποφύγουν έναν εμπορικό πόλεμο.

Ωστόσο, οι εμπορικές ανησυχίες γύρω από τη σχέση ΗΠΑ - Κίνας παραμένουν.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούσιν δήλωσε στο CNBC ότι μια συμφωνία για τη NAFTA αναμένεται στο εγγύς μέλλον.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι νέες αιτήσεις ανεργίας αυξήθηκαν κατά 9.000 και έφτασαν τις 217.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Ιουλίου, λίγες ημέρες μετά το χαμηλό 48 ετών.

Η άνοδος των αιτήσεων ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που έκαναν λόγο για 215.000 και είναι στο υψηλότερο σημείο από τον Ιούνιο. Ωστόσο, η ευρύτερη εικόνα παραμένει αμετάβλητη και η αγορά εργασίας ισχυρή.

Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών ενισχύθηκαν κατά 1% τον Ιούνιο, σημειώνοντας την πρώτη ανοδική κίνηση των τελευταίων τριών μηνών.

Ωστόσο, τα κέρδη ήταν μικρότερα από τις εκτιμήσεις. Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το MarketWatch προέβλεπαν κέρδη 3,8%.

Στα εμπορεύματα, η τιμή του συμβολαίου της αμερικάνικης ποικιλίας του αργού παραδόσεως Σεπτεμβρίου έκλεισε με άνοδο 0,3% στα 69,5 δολάρια το βαρέλι. Με πτώση έκλεισε ο χρυσός, στα $1.225.

Στα ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,98%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,7% έναντι του ευρώ, ενώ υποχώρησε έναντι του γεν.