Αγορές

Wall Street: Με κόκκινα ταμπλό το κλείσιμο του μήνα


Με απώλειες έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στο αμερικανικό Κογκρέσο για το χρέος των ΗΠΑ.

H συμφωνία για το χρέος είναι μόνο το πρώτο βήμα στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ουάσιγκτον να αποφύγει μία κρίση ρευστότητας, ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση έχει ακόμη να αντιμετωπίσει ένα σωρό προβλήματα.

Οι επενδυτές είναι προετοιμασμένοι για πιθανή μεταβλητότητα στην αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα σπεύσει γρήγορα να ξαναγεμίσει τα άδεια ταμεία του με ομολογιακές εκδόσεις όταν αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους και η μεγάλη προσφορά θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στις τιμές.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,40% ή 131 μονάδες στις 32.910, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,6% στις 4.180μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,63% στις 12.935 μονάδες.

Σε επίπεδο μήνα, τον Μάιο, ο Nasdaq έκανε άλμα σχεδόν 6%, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,2% και ο Dow κατέγραψε απώλειες περίπου 3,4%. Η υπεραπόδοση του τεχνολογικού Nasdaq οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον ενθουσιασμό γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, που συμπαρέσυρε και την μετοχή της Nvidia, η κεφαλαιοποίηση της οποίας ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια την Τρίτη. Ωστόσο σήμερα ασκήθηκαν πιέσεις στη μετοχή που υποχώρησε 5,3% στα 379 δολ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η οικονομική δραστηριότητα σημείωσε οριακές μεταβολές τις τελευταίες εβδομάδες και το outlook επιδεινώθηκε, σύμφωνα με την έρευνα της Fed για την αμερικανική οικονομία που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

«Οι προσδοκίες για τη μελλοντική ανάπτυξη επιδεινώθηκαν κάπως, αν και οι επαφές ανέμεναν σε μεγάλο βαθμό περαιτέρω επέκταση της δραστηριότητας» σημειώνεται στη Beige Book.

Σύμφωνα με την έρευνα, η απασχόληση παρέμεινε ισχυρή αλλά σημείωσαν μικρή επιβράδυνση.

Ο πληθωρισμός σε πολλές περιφέρειες της Fed κατέγραψε πτώση.

Στο μεταξύ, υψηλότερα κινήθηκαν οι ανοικτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, ενώ υψηλότερα αναθεωρήθηκαν και τα δεδομένα του προηγούμενου μήνα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι ανοικτές θέσεις εργασίας ενισχύθηκαν στα 10,1 εκατ. από 9,75 εκατ. τον Μάρτιο. Η αρχική μέτρηση του Μαρτίου είχε δείξει 9,6 εκατ. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση των ανοικτών θέσεων εργασίας κάτω από τα 9,5 εκατ.

Εξάλλου, καθοδική τροχιά για άλλη μια μέρα ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 3,64% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά έξι μονάδες βάσης στο 4,38%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 2% στα 68,09 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,3% στα 1.982 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,6% έναντι του ευρώ, στο 1,0675 δολ.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις