Αγορές

Wall Street: Λιανικές πωλήσεις και εταιρικά στοιχεία πρασίνισαν τα ταμπλό


Με κέρδη ολοκληρώθηκε στη Wall Street η τελευταία συνεδρίαση πριν το Καθολικό Πάσχα καθώς αύριο οι διεθνείς αγορές θα παραμείνουν κλειστές λόγω Μεγάλης Παρασκευής.

Οι επενδυτές εστίασαν σε μια σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων καθώς και στα αισιόδοξα στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, η αποκάλυψη μεγάλου μέρους της έκθεσης του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και τις σχέσεις της με την τότε καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ θεωρείται ευνοϊκή για τον Αμερικανό πρόεδρο κι αποτρέπει τη δημιουργία πολιτικής κρίσης στην Ουάσινγκτον.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,42% ή 110 μονάδες στις 26.560, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,16% στις 2.905 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,02% στις 7.998 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των UnitedHealth (+2,5%) και Travelers (+2,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Pfizer (-1,3%) και Merck & Co (-1%).

Στο εταιρικό μέτωπο, μικτές εντυπώσεις άφησαν τα αποτελέσματα της American Express καθώς μπορεί τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή να αυξήθηκαν στα 2,01 δολ. από 1,86 δολ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ωστόσο τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 10,36 δισ. δολάρια έναντι 10,46 δισ. που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Επιπλέον, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου γνωστοποίησε η Philip Morris. Ειδικότερα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στο 1,09 δολ. και τα έσοδα στα 6,75 δισ. δολάρια ενώ οι αναλυτές ανέμεναν προσαρμοσμένα κέρδη στα98 σεντς και έσοδα στα 6,74 δισ. δολάρια.

Στον αντίποδα, κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα α’ τριμήνου ανακοίνωσε η Alcoa καθώς οι προσαρμοσμένες ζημιές διαμορφώθηκαν στα 23 σεντς ανά μετοχή και τα έσοδα ανήλθαν στα 2,7 δισ. δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν προσαρμοσμένες ζημιές 13 σεντς και έσοδα στα 2,8 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τη FactSet, από τις εταιρείες του S&P 500 που έχουν αναφέρει μέχρι στιγμής αποτελέσματα, περισσότερες από το 78% έχουν ανακοινώσει κέρδη καλύτερα των προσδοκιών.

Στα μάκρο νέα της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν ισχυρή άνοδο, τη μεγαλύτερη του τελευταίου 1,5 έτους. Συγκεκριμένα οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 1,6% τον Μάρτιο έναντι αύξησης 1% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στον αντίποδα, ο δείκτης μεταποίησης Philly Fed υποχώρησε στις 8,5 μονάδες τον Απρίλιο από 13,7 τον Μάρτιο ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη πτώση στις 11 μονάδες.

Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ παρέμειναν την περασμένη εβδομάδα σε χαμηλά άνω των 49,5 ετών, σε μια ένδειξη ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 0,4% στα 64 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε μόλις 0,1% στα 1.276 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,6% έναντι του ευρώ στο 1,1233 δολ. από 1,1295 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση τριών μονάδων βάσης στο 2,56%.