Αγορές

Wall Street: Ξεπέρασε τις 26.000 μονάδες ο Dow Jones


Με κέρδη έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών μονοπωλεί η επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας στη σκιά των πολυήμερων διαδηλώσεων για τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζόρτζ Φλόιντ.

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση στις ΗΠΑ, έδειξε ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών συμφωνεί με τις κινητοποιήσεις που οργανώνονται σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, το 55% των Αμερικανών δεν εγκρίνει τον τρόπο που χειρίζεται ο Τραμπ τις κινητοποιήσεις, με το 40% να λέει πως διαφωνεί «σθεναρά», ενώ μόλις το ένα τρίτο εγκρίνει την αντίδρασή του, ποσοστό χαμηλότερο από εκείνο που εκφράζει ικανοποίηση για την δουλειά που κάνει γενικά ο νεοϋορκέζος μεγιστάνας στον προεδρικό θώκο (39%).

Στο μέτωπο της απασχόλησης, ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ έχασε ακόμα 2,76 εκατ. θέσεις εργασίας τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ινστιτούτο ADP. Τα στοιχεία ωστόσο ήταν καλύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν να χαθούν 8,7 εκατ. θέσεις εργασίας.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας αντιμέτωπη με αγωγές στις ΗΠΑ βρίσκεται η Google, για παραβίαση προσωπικών δεδομένων χρηστών της, η οποία γίνεται παρακολουθώντας ανθρώπους όταν αυτοί σερφάρουν σε «private mode». Μέσω αυτών μάλιστα διεκδικείται ποσό τουλάχιστον 5 δισ. δολαρίων (4,5 δισ. ευρώ) από την Google και τη μητρική Alphabet.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 2,05% ή 527 μονάδες, στις 26.269, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,36% στις 3.122 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,78% στις 9.682 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ο Nasdaq απέχει μόλις 2% από τα ιστορικά υψηλά του Φεβρουαρίου ενώ ο S&P έπιασε υψηλό τριών μηνών.

Στον βιομηχανικό δείκτη τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Boeing (+12,8%) και Raytheon Technologies (+6,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι Intel (-0,4%) και Walmart (-0,3%).

Στο αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI έπιασε νέο υψηλό τριών μηνών, σημειώνοντας άνοδο 1,3% στα 37,29 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 1,7% στα 1.704 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά επτά μονάδες βάσης στο 0,75%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε για έβδομη διαδοχική μέρα σε σχέση με το ευρώ, τούτη τη φορά κατά 0,6% στο 1,1243 δολ. από 1,1168 την προηγούμενη μέρα.