Αγορές

Wall Street: Κορωνοϊός και Fed έφεραν απώλειες


Με απώλειες έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street με τους επενδυτές να ανησυχούν για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού μετά από προειδοποίηση της Goldman Sachs ενώ την ίδια ώρα αρνητικό αντίκτυπο είχαν και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Federal Reserve, Richard Clarida, ο οποίος απέκλεισε περαιτέρω νομισματική χαλάρωση. Ωστόσο, οι επενδυτές και οι αναλυτές αναμένουν τουλάχιστον μια μείωση των επιτοκίων μέσα στο 2020.

Ειδικότερα, ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κορωνοϊό αυξήθηκε σε 2.128 άτομα, με τους 2.029 εξ αυτών των θανάτων να καταγράφονται στην Hubei. Συνολικά έχουν επιβεβαιωθεί 75.727 κρούσματα, τα 74.578 από τα οποία στην Κίνα, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που ανάρρωσαν ανέρχεται σε 16.446.

Στο μεταξύ, αναλυτές της Goldman Sachs προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος διόρθωσης είναι «υψηλός», καθώς η επίπτωση του κορωνοϊού στα κέρδη υποτιμάται από τους επενδυτές. «Πιστεύουμε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι πως η επίπτωση του κορωνοϊού στα κέρδη μπορεί κάλλιστα να είναι υποτιμημένη στις τρέχουσες τιμές των μετοχών, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι κίνδυνοι μιας διόρθωσης είναι υψηλοί», ανέφερε ο Πέτερ Οπενχάιμερ, αναλυτής της Goldman Sachs.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η επιχειρηματική δραστηριότητα ανέβασε ταχύτητα στην Πολιτεία της Φιλαδέλφειας, σύμφωνα με την Fed. Οπως μεταδίδει το MarketWatch, ο μεταποιητικός δείκτης Philly Fed, τον Φεβρουάριο έκανε άλμα στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων τριών ετών, στις 36,7 μονάδες από 17 έναν μήνα πριν. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα φτάσει στις 10 μονάδες.

Παράλληλα, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε για πρώτη αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε ελαφρώς στα μέσα Φεβρουαρίου. Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας κινήθηκαν ανοδικά κατά 4.000, φτάνοντας στις 210.000, τις επτά μέρες που ολοκληρώθηκαν στις 15 Φεβρουαρίου. Το αποτέλεσμα ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,44% ή 129 μονάδες στις 29.219, ο S&P σημείωσε πτώση 0,41% στις 3.372 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,67% στις 9.750 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Dow Inc. (+2,4%) και Cisco Systems (+1,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Intel (-2,6%) και Goldman Sachs (-2,1%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,0789 δολ. από 1,0806 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,9% στα 53,78 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού έπιασε νέο υψηλό επτά ετών, σημειώνοντας άνοδο 0,5% στα 1.620 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς έχασε τέσσερις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,52%.