Αγορές

Wall Street: Κόκκινα ταμπλό στο τέλος της εβδομάδας


Με απώλειες έκλεισε η εβδομάδα στη συνεδρίαση της Wall Street καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στα απόνερα της πανδημίας στην αμερικανική οικονομία.

Το κλίμα διεθνώς παραμένει υποτονικό, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι τα βασικά προγράμματα χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην αμερικανική κεντρική τράπεζα θα λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου, φέρνοντας την απερχόμενη κυβέρνηση Trump σε αντιπαράθεση με τη Fed. Την επιστροφή περισσότερων από 400 δισ. δολ. στο αμερικανικό Δημόσιο ζήτησε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jay Powell, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,75% ή 220 μονάδες, στις 29.263, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,68% στις 3.557 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,42% στις 11.854 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Nike (+0,8%) και 3M Co (+0,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (-3%) και Salesforce (-2,5%).

Στο υγειονο μικόμέτωπο οι Pfizer και BioNTech υπέβαλαν αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για άδεια έκτακτης ανάγκης για το εμβόλιο τους κατά του κορωνοϊού.

«Η αίτηση για χορήγηση άδειας στις ΗΠΑ συνιστά ένα σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι μας για την παροχή ενός εμβολίου κατά της Covid-19 στον κόσμο και έχουμε πλέον μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα τόσο για την αποτελεσματικότητα όσο και για την ασφάλεια του εμβολίου μας, το οποίο μας δίνει εμπιστοσύνη για τις δυνατότητές του» ανέφερε ο CEO, Άλμπερτ Μπουρλά.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 1% στα 42,15 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,6% στα 1.872 δολ./oz .

Στην εβδομάδα, το πετρέλαιο κέρδισε σχεδόν 5% και ο χρυσός έχασε 0,7%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 0,83%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1861 δολ. από 1,1874 την προηγούμενη μέρα.