Αγορές

Wall Street: Κόκκινα ταμπλό με πρωταγωνιστή τον Nasdaq


Απώλειες στη σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street με πρωταγωνιστή τον τεχνολογικό δείκτη  αν και στα υψηλά της ημέρας ο βιομηχανικός Dow Jones βρέθηκε να κερδίζει πάνω από 300 μονάδες και ο ευρύτερος S&P 500 πλησίασε το προηγούμενο ιστορικό του από τον Φεβρουάριο του 2020..

Ειδικότερα, ο Dow Jones υποχώρησε 0,38% ή 104 μονάδες, στις 27.686, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,8% στις 3.333 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,69% στις 10.782 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των JP Morgan (+3,2%) και American Express (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Apple (-3%) και Walgreens Boots (-2,5%).

Οι επενδυτές φαίνεται να επηρεάστηκα ναπό την καθυστέρηση της σύναψης μιας συμφωνίας μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για το νέο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης παρότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών S. Mnuchin δήλωσε αισιόδοξος ότι σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και του Κογκρέσου για το πακέτο στήριξης της οικονομίας.

Στο μέτωπο της κούρσας των εμβολίων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δημιούργησε το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, προκαλώντας αρχικά ενθουσιασμό στις αγορές. «Σήμερα το πρωί, για πρώτη φορά στον κόσμο, πήρε έγκριση ένα εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού», δήλωσε ο Πούτιν. «Γνωρίζω πως είναι αρκετά αποτελεσματικό. Δίνει ανοσία διαρκείας», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες, ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τον φόρο κερδών κεφαλαίου στις ΗΠΑ και να προχωρήσει σε μείωση του φόρου εισοδήματος για τις οικογένειες με μεσαία εισοδήματα, ώστε να βοηθήσει την οικονομία των ΗΠΑ να ανακάμψει από τις οικονομικές συνέπειες της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

“Εξετάζουμε..., επίσης, μία μείωση του φόρου για κέρδη κεφαλαίου, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας,” δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο. “Επίσης, μία μείωση του φόρου εισοδήματος για τις οικογένειες με μεσαία εισοδήματα,” πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα η κόντρα ΗΠΑ-Κίνας συνεχίζεται. Έγγραφο της αμερικανικής κυβέρνησης που δημοσιοποιήθηκε σήμερα αναφέρει ότι τα προϊόντα που κατασκευάζονται στο Χονγκ Κονγκ για εξαγωγή προς τις ΗΠΑ θα πρέπει να φέρουν τη σήμανση ‘Made in China’ μετά τις 25 Σεπτεμβρίου.  Η κίνηση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα οι εταιρίες του Χονγκ Κονγκ να υπόκεινται στους ίδιους δασμούς που επιβάλλονται στις εξαγωγικές εταιρίες της ηπειρωτικής Κίνας, στην περίπτωση που αυτές κατασκευάσουν προϊόντα που υπόκεινται σε τέτοιου είδους δασμούς.

Στο αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 0,8% στα 41,61 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού «βούλιαξε» 4,6% στα 1.946 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά επτά μονάδες βάσης στο 0,65%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε μόλις 0,1% σε σχέση με το ευρώ, στο 1,1735 δολ. από 1,1738 την προηγούμενη μέρα.