Αγορές

Wall Street: Κόκκινα ταμπλό λόγω ανησυχίας για τον κοροναϊό


Σημαντικές απώλειες σημειώθηκαν στη σημερινή (24/01/2020) συνεδρίαση στη Wall Street μετά την ανακοίνωση από τις αμερικανικές αρχές ότι υπάρχει ένας ακόμη επιβεβαιωμένος ασθενής με τον κοροναϊό από την Κίνα, ενώ εξετάζονται ακόμη 63 περιπτώσεις. Αποτέλεσμα ο Dow Jones να υποχωρήσει -0,58% στις 28.990 μονάδες, με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται -0,88% στις 3.296 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται -0,93% χαμηλότερα στις 9.314 μονάδες.

Η ανακοίνωση ήταν αρκετή για να οδηγήσει σε ελεύθερη πτώση άνω του 3% τις μετοχές αεροπορικών εταιρειών και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τομείς ταξιδίων και διασκέδασης, όπως αυτές των Las Vegas Sands, American Airlines και Wynn Resorts.
Στον αντίποδα ισχυρά κέρδη σημείωσε ο δείκτης φόβου VIX, ο οποίος ενισχύθηκε άνω του 12% στις 14,57 μονάδες.

Κέρδη της τάξης του 7% κατέγραψε ο τίτλος της Intel Corp, η οποία ανακοίνωσε χθες το βράδυ έσοδα και κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σημαντική άνοδο σημείωσε και ο τίτλος της American Express, μετά την ανακοίνωση κερδών για το τέταρτο τρίμηνο που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις για το τελευταίο τρίμηνο, με τα έσοδα να κινούνται στο επίπεδο των προβλέψεων των αναλυτών."Άλμα" έκανε επίσης η μετοχή της Inovio Pharmaceuticals, μετά την αναφορά ότι η εταιρεία ανέλαβε να αναπτύξει εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Στα μάκρο της ημέρας, η Markit ανακοίνωσε τους δείκτες PMI που έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ ενισχύθηκε τον Ιανουάριο. Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI που καλύπτει τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες σκαρφάλωσε σε υψηλό 10 μηνών στις 53,1 μονάδες τον Ιανουάριο από 52,7 μονάδες τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της  Markit.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε ωστόσο σε χαμηλό τριών μηνών στις 51,7 μονάδες από 52,4 μονάδες τον Δεκέμβριο. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης για τις υπηρεσίες ενισχύθηκε σε υψηλό 10 μηνών στις 53,2 μονάδες από 52,8 τον Δεκέμβριο.

"Η ανάκαμψη της αναπτυξιακής δυναμικής στον ιδιωτικό τομέα συνέχισε να ενισχύεται στην έναρξη του 2020, με την συνολική παραγωγή.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Intel (+7,9%) και American Express (+2,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Dow Inc (-3,5%) και Merck & Co (-2,8%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 2,6% στα 54,14 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,3% στα 1.560 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1028 δολ. από 1,1054 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς έχασε πέντε μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,68%.