Αγορές

Wall Street: Κόκκινα ταμπλό λόγω ανεργίας και εμπορίου


Απώλειες στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street μετά τα νέα απογοητευτικά στοιχεία ανεργίας στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας ανήλθε στα 2,44 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 16 Μαΐου. Οι Αμερικανοί που έχουν υποβάλει αίτηση για επίδομα ανεργίας έφτασαν τα 38 εκατ. σε διάστημα εννιά εβδομάδων, ανεβάζοντας το ποσοστό της ανεργίας στο 17,2%.

Την ίδια ώρα, με αντίμετρα προειδοποίησε σήμερα η Κίνα, εάν το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθετήσει κυρώσεις σε βάρος του Πεκίνου για την υποτιθέμενη ευθύνη του στην επιδημία Covid-19. «Αντιτασσόμαστε σφόδρα σε αυτά τα νομοσχέδια και θα δώσουμε μια αποφασιστική απάντηση (λαμβάνοντας) αντίμετρα», εάν αυτά εγκριθούν, προειδοποίησε ενώπιον δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος Τύπου της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης (το κινεζικό κοινοβούλιο) Ζανγκ Γεσούι.

Στην Ουάσινγκτον, Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές παρουσίασαν στα μέσα Μαΐου νομοσχέδιο που θα δίνει την εξουσία στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Κίνα, εάν το Πεκίνο δεν δώσει πλήρεις εξηγήσεις για την πανδημία Covid-19.

Η ασθένεια εμφανίστηκε στην Ουχάν, στα τέλη του 2019 και η επιδημία έκτοτε εξαπλώθηκε σε κάθε γωνιά της υφηλίου, προσβάλλοντας περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλώντας τον θάνατο σε σχεδόν 330.000. Η διοίκηση Τραμπ κατηγορεί τις κινεζικές αρχές ότι καθυστέρησαν να προειδοποιήσουν τον κόσμο για την επιδημία και απέκρυψαν το εύρος της.

Στο μεταξύ, η οικονομική δραστηριότητα στου τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε με πιο ήπιο ρυθμό τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της IHS Markit. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI της IHS Markit αυξήθηκε στις 39,8 μονάδες τον Μάιο από 36,1 μονάδες τον Απρίλιο. Αντίστοιχα, ο δείκτης υπηρεσιών PMI ενισχύθηκε στις 36,9 μονάδες από 26,7 τον περασμένο μήνα.

Παράλληλα, οι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν 17,8% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο ενώ διαμορφώθηκαν 17,2% χαμηλότερα σε σχέση με έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών. Η πτώση οδήγησε τις πωλήσεις στο επίπεδο των 4,33 εκατομμυρίων μονάδων, το χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2011.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,4% ή 101 μονάδες, στις 24.474, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,78% στις 2.948 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,97% στις 9.284 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων- στον βιομηχανικό δείκτη- τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Boeing (+4,1%) και Travelers (+3,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι Exxon Mobil (-2%) και IBM (-1,9%).

Στο αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 1,3% στα 33,92 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 1,7% στα 1.721 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 0,67%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,0948 δολ. από 1,0980 την προηγούμενη μέρα.