Αγορές

Wall Street: Κόκκινα ταμπλό καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο


Με απώλειες έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street καθώς υποχωρούν οι ελπίδες για ουσιαστική πρόοδο στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας.

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ έθεσαν 28 οργανισμούς της Κίνας στον μαύρο κατάλογό τους, κατηγορώντας τους ότι εμπλέκονται στην εκστρατεία καταστολής των κινεζικών αρχών κυρίως εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.

Πλέον οι 28 αυτοί οργανισμοί –στους οποίους περιλαμβάνονται κυβερνητικοί οργανισμοί αλλά και τεχνολογικές εταιρείες- δεν θα μπορούν να αγοράζουν προϊόντα από τις ΗΠΑ χωρίς την έγκριση της Ουάσινγκτον.

Από την άλλη πλευρά, η Κίνα απηύθυνε έκκληση στις ΗΠΑ να αποσύρουν τις κυρώσεις που επέβαλλαν σε κινεζικές εταιρείες, προειδοποιώντας ότι θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για να προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας.

Το Bloomberg μετέδωσε επίσης ότι η κυβέρνηση Τραμπ συνεχίζει τις συζητήσεις για τον ενδεχόμενο να επιβάλει περιορισμούς στις κεφαλαιακές ροές στην Κίνα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις επενδύσεις που κάνουν τα αμερικανικά συνταξιοδοτικά ταμεία.

Στον αντίποδα,  η κινεζική πλευρά άμβλυνε περαιτέρω τις προσδοκίες για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, με την South China Morning Post να αναφέρει ότι η αντιπροσωπεία των υψηλόβαθμων αξιωματούχων θα αναχωρήσει νωρίτερα από τις ΗΠΑ στις 11 αντί για τις 12 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, νέο γύρο αγορών στοιχείων ενεργητικού προανήγγειλε ο πρόεδρος της Fed, Τζέρομ Πάουελ, τονίζοντας ωστόσο πως δεν θα είναι ένα νέο QE.

Αν και δεν εξήγησε πως ακριβώς η Fed θα αυξήσει το χαρτοφυλάκιο της, διευκρίνισε πως το νέο πρόγραμμα δεν πρέπει να συγχέεται με τους τρεις γύρους ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Αντίθετα, σημείωσε, το νέο πρόγραμμα θα είναι μια πιο οργανική διαδικασία, παρόμοια με τις παρεμβάσεις της Fed πριν την οικονομική κρίση του 2008.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, το κόστος των αμερικανικών αγαθών και υπηρεσιών στη χονδρική αγορά σημείωσε τον Σεπτέμβριο τη μεγαλύτερη πτώση από τον πρώτο μήνα του έτους, αντανακλώντας τις χαμηλότερες τιμές στη βενζίνη.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών παραγωγού βούτηξε 0,3% τον περασμένο μήνα, μετά από άνοδο τους δύο προηγούμενους μήνες.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 1,19% ή 315 μονάδες στις 26.163, ο S&P σημείωσε πτώση 1,53% στις 2,893 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,67% στις 7.823 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walmart (+0,5%) και Home Depot (+0,2%) και ενώ πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Dow Inc. (-2,6%) και Cisco Systems (-2,4%) .

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% στα 52,63 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,1% στα 1.503 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,0954 δολ. από 1,0973 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε πτώση κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,53%.