Αγορές

Wall Street: Κόκκινα ταμπλό ελέω Fed και Ιράν


Με απώλειες ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση της Wall Street μετά την ομιλία του Τζέρομ Πάουελ που πυροδότησε αμφιβολίες σχετικά με το εάν η κεντρική τράπεζα θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων κατά την επόμενη συνεδρίασή της, τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Fed, μεταξύ άλλων ανέφερε στην ομιλία του ότι «η Ομοσπονδιακή Τράπεζα λειτουργεί ανεξάρτητη από πολιτικές πιέσεις», δίνοντας έμμεση απάντηση στις επιθυμίες του Λευκού Οίκου για ταχεία πτώση των επιτοκίων.

«Δημιουργείται βλάβη όταν η νομισματική πολιτική υποκύπτει στα πολιτικά συμφέροντα», τόνισε ο Πάουελ σε ομιλία του σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη, μειώνοντας τις πιθανότητες για περικοπή επιτοκίων μέσα στον Ιούλιο. Υπογράμμισε, επίσης, πως το Κογκρέσο έχει θωρακίσει νομοθετικά την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Εξάλλου αρνητικά λειτούργησε στους επενδυτές η απόφαση Τραμπ να επιβάλει επιπλέον κυρώσεις στο Ιράν με αφορμή την κατάρριψη ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου στρατιωτικού drone.

Σημειώνεται ότι οι νέες κυρώσεις θα έχουν στόχο και τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί απέρριψε τις νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ και χαρακτήρισε τον Λευκό Οίκο «διανοητικά καθυστερημένο», μια προσβολή που το Ιράν είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές αναμένουν με αγωνία την επικείμενη συνάντηση ανάμεσα στον Τραμπ και τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G20 στην Ιαπωνία αυτήν την εβδομάδα.

Στις μάκρο ειδήσεις της ημέρας σε χαμηλό 21 μηνών υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιούνιο στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημείωσε πτώση στις 121,5 μονάδες από 131,1 τον προηγούμενο μήνα. Αυτή ήταν η χειρότερη μέτρηση από τον Σεπτέμβριο του 2012. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη πτώση στις 130,4 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, άλμα άνω του 25% σημείωσε η μετοχή της Allergan, καθώς η φαρμακευτική εταιρεία AbbVie επιβεβαίωσε ότι προχωρά στην εξαγορά της εταιρείας παρασκευής του Botox, σε μια συμφωνία σε μετρητά και μετοχές, ύψους περίπου 63 δισ. δολ. Η μετοχή της AbbVie υποχώρησε περισσότερο από 16%.Το τίμημα του deal περιλαμβάνει premium 45% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Allergan τη Δευτέρα (24/6), στα 129,57 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε 0,67% ή 179 μονάδες στις 26.548, ο S&P σημείωσε πτώση 0,95% στις 2.917 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,51% στις 7.889 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Walgreens Boots (+1,9%) και McDonalds (+0,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Microsoft (-3,1%) και Nike (-2,2%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,1% στα 57,83 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,1% στα 1.418 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,3% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1373 δολ. από 1,1399 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε σε χαμηλό αντίστοιχο του Νοεμβρίου του 2016, σημειώνοντας πτώση τριών μονάδων βάσης στο 1,98%